Počinje rekonstrukcija vodovodne mreže u Prijedoru

Foto: Kidsana Maimeetook - shutterstock.com

Foto: Kidsana Maimeetook – shutterstock.com

Nakon što je početkom avgusta potpisan Ugovor o izvođenju radova na projektu „Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema u gradu Prijedoru“ firma „Hidro-kop“ iz Banja Luke zvanično je juče uvedena u posao na realizaciji ovog projekta, saopšteno je na sajtu grada.

Riječ je o projektu čija je vrijednost 3,96 mil KM koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke kroz projekat „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“.

Zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković je ovom prilikom istakao da je ovaj projekat veoma značajan za više hiljada stanovnika Prijedora.

– Ovo je izuzetno važan projekat za naš grad, jer će stanovnici više gradskih i prigradskih naselja biti kvalitetnije snabdijevena pitkom vodom – rekao je Đaković.

Direktor firme „Hidro-kop“ Radislav Babić je potvrdio da su radnici na terenu i vrše pripreme za početak radova čiji je rok za završetak 18 mjeseci.

– Imamo 12 naselja i 67 čvorova u gradu koje treba rekonstruisati što je veoma zahtjevan posao, ali radili smo i teže poslove i ne sumnjamo da ćemo radove završiti u roku iako pred sobom imamo dvije zime – rekao je Babić.

On je potvrdio da će radovi biti izvođeni u naseljima Malo Palančište, Prijedor dva, Janjića Pumpa, Čirkin polje, Raškovac, Prijedor centar, Kokin grad, Tukovi, Hambrine, Kozarac, Donji Volar i Čarakovo.

Direktor prijedorskog „Vodovoda“ Vlado Reljić da je višegodišnji problem vodovoda bila upravo pocinčana distributivna mreža i veliki gubici vode na mreži, tako da će građani realizacijom ovog projekt biti kvlitetni snabdijeveni vodom.

– Ukupno će se raditi na oko 60 kilometara mreže sa kućnim priključcima gdje imamo 2.750 kućnih priključaka i gdje ćemo dobiti oko 1.000 novih priključaka – potvrdio je Reljić.

On je dodao da će realizacijom ovog projekta biti ostvarena ušteda od oko 20% za neobračunatu vodu i time potrošenu električnu energiju.

Projekat „Vodovod i kanalizacija RS“ je vrijedan 100 mil EUR i provodi se u svim gradovima i opštinama Republike Srpsk, a od tog iznosa kreditna sredstva iznose 50 mil EUR koja su obezbijeđena kod Evropske investicione banke koje vraćaju gradovi i opštine, dok su 35% su grant sredstva, a 15% je vlastito učešće građana i gradova i opština. Ukupna vrijednost investicije u gradu Prijedoru po cjelokupnom projektu iznosi preko 16 mil EUR.

Autor: eKapija.com

Comments are closed.