Počinje zamjena sekundarnih vodovoda uređajima za daljinsko očitavanje

Prijedorski „Vodovod“ započeće zamjenu sekundarnih vodomjera uređajima za daljinsko očitavanje što bi trebalo umanjiti prividne gubitke vode koji nastaju neovlaštenom potrošnjom, netačnim mjerenjem ili greškama pri prikupljanju i obradi podataka, najavljeno je iz ovog javnog preduzeća.

„Tenderska procedura je završena i u najskorijem periodu očekuje se isporuka 1.300 nadogradnji za daljinsko očitavanje za sekundarne vodomjere u kolektivnim objektima stanovanja i 30 nadogradnji za daljinsko očitavanje zonskih vodomjera, a odmah potom se kreće u akciju zamjene sekundarnih vodomjera i montiranja uređaja za daljinsko očitavanje“, navodi se u saopštenju.

Osim fizičkog izlivanja vode u sistemu, „Vodovod“ se suočava sa dosta visokom stopom prividnih gubitaka čije otklanjanje je jedna od prvih mjera za smanjenje neprihodovane vode.

„Planirano je da se ove aktivnosti završe do kraja 2020. godine, a biće uključena i komunalna policija u okviru svojih nadležnosti. U narednim godinama planira se postepena ugradnja uređaja za daljinsko očitavanje kod svih potrošača, kako bi se ovim načinom očitavanja obuhvatio čitav sistem vodosnabdijevanja“, dodaje se u saopštenju.

Iz „Vodovoda“ je saopšteno i to da je sa „Poštama Srpske“ potpisan novi ugovor na osnovu kojeg će se broj potrošača koji račune za utrošenu vodu dobijaju putem pošte povećati sa 2.000 na 5.000.

„Do sada su putem pošte dostavljani računi potrošačima iz reda industrijskog i zanatskog sektora, kao i budžetskim potrošačima. `Vodovod` sada proširuje ovaj broj i na dio potrošača iz kategorije domaćinstava iz naselja Kamičani, Pećani i Urije“, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA

Comments are closed.