Pod motom Jedan svijet, jedan dom, jedno srce obilježava se Svjetski dan srca

„Jedan svijet, jedan dom, jedno srce“ moto je pod kojim se danas širom planete obilježava Svjetski dan srca koji je ove godine posvećen prevenciji kardiovaskularnih oboljenja žena i djece.

Pedijatar-kardiolog Opšte bolnice Prijedor Nada Rajlić naglasila je da je veoma važno da žene saznaju o rizicima i preduzmu mjere kako bi zaštitle sebe i svoju proodicu.

„Ni djeca nisu pošteđena rizika za kardiovaskularne bolesti koji se mogu javiti i prije rođenja, tokom razvoj fetusa, a povećati tokom djetinjstva nezdravom ishranom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću“, rekla je Rajlić Srni u povodu Svjetskog dana srca.

Ona je istakla da je za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja od izuzetnog značaja projekat „Mala škola zdravlja“ koji je počeo ovog ljeta, a u okviru kojeg bi u narednih deset godina 7.000 djece povećane tjelesne mase uzrasta od 7 do 14 godina boravilo u kampvima, ljeti na Jahorni, zimi u Tesliću.

„U ovim kampovima djeca su uz pomoć stručnjaka sticala zdrave životne navike u pogledu ishrane i fizičke aktivnosti, a u prosjeku su gubila od 2,5 do pet kilograma. Cilj projekta je da se dijete u ranom uzrastu nauči kako da pravilno živi i sačuva svoje zdravlje kako bi imalo kvalitetan, zdrav i dug život“, kazala je Rajlić.

Sa djecom u kampu borave i rade ljekari, medicinske sestre, učitelji, profesori fizičkog vaspitanja, nutricionista i psiholog. Ciljna grupa su djeca čiji je bodi mas indeks veći od 27.

„To su zdrava djeca, ali imaju loše navike jer borave puno uz TV ili računar, ne bave se sportom, ne biraju slatkiše, jedu puno hljeba i grickalica i piju puno sokove i predipsonirana su za kardiovaskularna oboljenja u kasnijoj životnoj dobi.“, pojasnila je Rajlić.

Ona je naglasila da se, uz brojne fizičke aktivnosti, djeca na Jahorini pravilno hrane, da je ishrana bogata voćem, povrćem, nemasnim mesom i ribom i da, osim tri glavna obroka, dobijaju i tri voćna obroka odnosno tri vrste voća svakog dana.

„U ovom projektu roditelji ništa ne plaćaju, a čak im preporučujemo da djeci ne daju ni džeparac kako bismo spriječili da dijete padne u iskušenje i kupi grickalice ili nešto slično. Zato imamo angažovanog psihologa da pomogne djetetu da prebrodi eventulane krize“, navela je Rajlićeva.

Jedan od 47 mališana iz prijedorske regije koja su krajem jula boravila na Jahorini, Anđelo Ševa, ima deset godina i 55 kilograma, a tokom kampa smanjio je tjelesnu masu za 4,5 kilograma.

„Ranije sam od mame stalno tražio slatkiše, a sada za užinu jedem voće. Na Jahorini mi je bilo fino. Dječaci su igrali fudbal, a djevojčice odbojku i tenis. U sobi sam bio sa još četiri drugara i igrali smo remi i mnopol. Nismo bili gladni, a ni treninzi nisu bili previše teški“, rekao je Ševa.

On je dodao da su bile razne radionice i da je bilo zabavno, kao i da bi volio da opet učestvuje u ovakvom kampu.

Projekat „Mala škola zdravlja“ inicirali su Udruženje kardiologa Republike Srpske i Centar za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite Banjaluka s ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti kojima je gojaznost jedan od vodećih faktora rizika. Finansiraju ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS, a podržavaju zdravstvene ustanove u loklanim zajednicama.
SRNA

Comments are closed.