Podrška Prijedorčana stigla u manastir Rmanj

Peticija s potpisima oko hiljadu Prijedorčana koji su podržali monahe manastira Rmanj u njihovom nastojanju da zaštite ovaj srednjovjekovni sakralni objekat uručena je igumanu u Martinbrodu Serafimu. Peticiju su predali članovi OO Partije demokratskog progresa Prijedor prilikom prekjučerašnje posjete ovom hramu.

Lokalno stanovništvo i monasi su uplašeni da bi došlo do potopa manastira ako bi bila izgrađena hidroelektrana na Uncu, kako je najavljeno.

„Manastir je još u fazi obnavljanja nakon uništenja u Drugom svjetskom ratu, tako da bi bilo apsurdno da se ponovo, na bilo koji način, ugrozi ovaj, jedan od zapadnih bedema pravoslavlja“, rekao je predsjednik OO PDP-a Vladimir Tankosić obrazlažući ciljeve organizovanja prikupljanja potpisa za peticiju.

Tankosić je naglasio da potpisi građana predstavljaju podršku bratstvu manastira, čijim je povratkom nakon posljednjeg rata počeo i povratak srpskog stanovništva u Martinbrod.

On je dodao da će peticiju, sa fotokopijama potpisa, uputiti i na adrese načelnika opština Bihać i Drvar, Vladi Unsko-sanskog kantona, kao i entitetskim vladama.

Iguman Serafim podsjetio je da zabrinutost manastirskog bratstva i stanovništva za sudbinu zadužbine Katarine Branković, kao i samog mjesta Martinbrod, traje od 2006. godine kada su Vlada Federacije BiH i „Elektroprivreda BiH“ najavili gradnju hidrocentale na Uncu, oko 700 metara uzvodno od manastira.

„Uprava manastira od prvog dana je protiv tog projekta, jer se bojimo za sam manastir i sve ono što je srpski narod svojim vjekovima stvarao i obnavljao, nakon brojnih uništavanja“, rekao je iguman.

Manastir Rmanj u središtu Martinbroda, posvećen Svetom Nikoli, izgrađen je 1443. godine kao zadužbina Katarine Branković, kćerke despota Ðurđa Brankovića.

Tokom svoje duge i burne istorije manastir je više puta paljen i obnavljan. Nijemci su ga u Drugom svjetskom ratu do temelja srušili. Obnova je počela 1974. godine, a u toku je izgradnja zvonika i manastirskog konaka.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.