Područje Prijedora pogodio zemljotres, ali samo u vojnoj vježbi

Pripadnici Šeste pješadijske brigade oružanih snaga BiH danas su u saradnji sa pripadnicima Civilne zaštite opštine Prijedor na poligonima Kasarne „Žarko Zgonjanin“ izveli taktičko-pokaznu vježbu „Pomoć civilnim strukturama u slučaju zemljotresa“. Brigadni general Stamenko Novaković istakao je da je ovo drugi put da se obrađuje ova tematika od kada je izvršena reforma Oružanih snaga BiH. „Ciljeve koje smo postavili u planiranju, pripremi i organizovanju ove vježbe su u potpunosti ostvareni i bez obzira na ocjenu pretpostavljene komande čestitam svim učesnicima na odlično odrađenom poslu“, rekao je Novaković. Brigadni general Ivica Jerkić, vršilac dužnosti zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH, istakao je da je ova vježba pokazala jednu novu sposobnost oružanih snaga.
„Do sada smo radili na otklanjanju posljedica požara i poplava, a danas smo imali priliku da vidimo i dio vazdušnih snaga, pješadiju i logistiku zajedno sa svim segmentima koje pružaju podršku civilnim strukturama na jednom lokalnom ugroženom području“, rekao je Jerkić. Prema njegovim riječima, od posebnog značaja je bio način na koji se koordinira u ovakvim situacijama, ko upravlja krizama, a da je raspored aktivnosti bio takav da se vidjelo da načelnik opštine upravlja čitavom situacijom i da nikakvh problema nije bilo u organizaciji svih potrebnih aktivnosti. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je istakao da je vježba pokazala osposobljenost oružanih snaga i civilne zaštite opštine da se organizuju u vanrednim okolnostima kakav je zemljotres.
„Za mene je najznačajniji rezultat ove vježbe što su svi segmenti uvezani u jednu komandu i upravljanje vanrednom situacijom što se pokazalo kao izuzetno dobro. Imali smo praktično realnu situaciju koja je moguća na terenu i način kako eliminisati negativne posljedice takve situacije jer je koordinacija upravljanja došla do izražaja“, rekao je Pavić. Vježba je planirana godišnjim planom obuke oružanih snaga a obuhvatila je oko 250 učesnika. Na samoj vježbi je prezentovano oko 90 odsto kapaciteta mogućeg angažovanja pripadnika oružanih snaga kada bi se dogodio zemljotres jačine 8 stepeni Merkalijeve skale.
Tekst – SRNA
Naslov i foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.