Podružnica Udruženja samohranih roditelja

U Prijedoru je počela sa radom podružnica Udruženja samohranih  roditelja u čiju se evidenciju do sada prijavilo tridesetak članova. Koordinator podružnice Aleksandra Račetović je istakla da su se do sada prijavile uglavnom žene, koje same vode svoja domaćinstva i odgajaju djecu.

-Ali budući da je riječ o samohranim roditeljima pozivamo da se u članstvo prijave i muškarci, koji  su igrom sudbine i iz raznih razloga ostali jedini roditelji svoje djece, kazala je Račetovićeva.

Predsjednica  republičkog Udruženja samohranih roditelja Ramzija Spahić potvrdila je da je riječ o udruženju koje svoje podružnice već ima u nekoliko gradova Republike Srpske i da je nakon Prijedora, intenzivirana na otvaranju u Mrkonjić Gradu.

-Cilj nam je da se siromašnijim porodicama, koje imaju samo jednog roditelja, pomogne putem osnivanja Fonda za alimentaciju i na druge načine, a budući da su to uglavnom žene, da što veći broj njih dođe do zaposlenja. Tu je i pravna pomoć i psihocijalna podrška roditeljima i djeci, a borićemo se i za izmjenu propisa kako bi se dječiji dodatak isplaćivao i za prvo dijete, jer su samohrani roditelji tačnije majke uglavnom sa jednim djetetom, kazala je Spahićeva. Ona je dodala da je prema podacima iz opština koje su do sada osnovale podržnice, evidentirano oko 250 samohranih roditelja.

Glas Srpske

Comments are closed.