Podržimo Školski projekat OŠ Desanka Maksimović iz Prijedora

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ iz Prijedora sa svojim projektom uređenja školskog dvorišta i okoline nalazi se u konkurenciji za jednu od tri nagrade DM drogerie markt. Naime, ova firma će podržati tri projekta koja dobiju najviše glasova(lajkova) u albumu „Školski projekat“ koji se nalazi na Facebook stranici DM drogerie markt BiH. Ukoliko želite da svojim glasom podržite OŠ „Desanka Maksimović“ iz Prijedora to možete učiniti ako lajkujete fotografiju ove škole koja se nalazi na adresi http://www.facebook.com/photo.php?fbid=157811477678080&set=a.157808961011665.31926.143738922418669&type=3&permPage=1

JU OŠ Desanka Maksimović Prijedor
Naziv škole: JU OŠ Desanka Maksimović Prijedor
Adresa: Branislava Nušića 7
Poštanski broj 79101

Opis projekta:
Škola je rekonstruisana prije godinu dana i njena okolina je dosta neuređena. Za ovu godinu planiramo uređenje školskog dvorišta, cvijetnjaka ispred škole i ekološkog kutka na ulazu u školski objekat.
Prije nekoliko mjeseci završena je djelimično i ograda oko školskog objekta, pa možemo prići uređenju tog dijela.
U konsultaciji sa stručnjacima Komunalnog zavoda Prijedor, odlučili smo da zasadimo sadnice kuglastog, crvenolisnog jasena, između školske ograde i novoizgrađene saobraćajnice. Pošto jasen dosta brzo rastre, mislimo da ćemo vrlo brzo imati „ zaštitu „ školskog objekta od buke i prašine sa ulice.
Ispred škole imamo jedan dio travnatog terena na kojem smo do sada pokušavali zasaditi cvijeće. Međutim, zemljište nije bilo obrađeno i nađubreno kako treba, pa je i cvijeće bilo dosta loše. Sam teren cvijetnjaka nije bio planski uređen a sada namjeravamo to uraditi po nekim standardima i kriterijima koji će imati dobar estetski izgled. Drugi dio dvorišta je park sa drvećem u koji planiramo montirati više klupa za sjedenje svih onih koji čekaju ispred škole za vrijeme toplih dana ( učenici i roditelji ).
Na samom ulazu u školu imamo prostor koji bi lako mogao postati ekološki kutak ali do sada nismo imali novca. Imamo ideju koju smo zacrtali, ali zbog nedostatka materijalnih sredstava do sada to nismo bili u mogućnosti. U tom dijelu treba napraviti etažne police i postaviti saksijsko cvijeće koje podnosi polusjenu. U tom dijelu objekta ima dovoljno svetlosti, a malo „sunca“.
Pored navedenog, učenici naše škole prikupljaju plastične boce, koje prodajemo za reciklažu i tako doprinose zdravijoj i ljepšoj životnoj sredini i prijatnijem boravku u školi.

Rekapitulacija:
1. Zasaditi sadnice kuglastog, crvenolisnog jasena, s vanjske strane ograde školskog dvorišta, prema saobraćajnici.
2. Pripremiti zemljište i zasaditi cvijeće u dijelu dvorišta ispred škole i postaviti nekoliko klupa u školskom parkiću.
Na ulazu u školski objekat postaviti spratne police i nabaviti cvijeće koje će činiti spratni eko kutak.
Tekst i foto – Facebook

Comments are closed.