Podsticaj za višečlane familije

agrocelaKrajem prošle godine, tačnije 30.11.2007. u službenom glasniku Republike Srpske br. 106/07 objavljen je, od strane ministra Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja u poljoprivredi. U ovom pravilniku u članu 37A stoji:
1) Pravo na podsticajna sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije imaju i višečlane porodice (sa petero i više djece) u ruralnim područjima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, u vrijednosti do 20.000,00 KM.
2) Pravo na podsticajna sredstva iz stava (1) ovog člana ostvaruje se na osnovu zahtjeva, koji se podnosi Ministarstvu i uz koji se prilaže slijedeća dokumentacija: a) Predračun o nabavci mehanizacije, b) Posjedovni list ili ovjeren ugovor o zakupu zemljišta, c) Kućna lista,
d) Ovjerena izjava korisnika da poljoprivrednu mašinu neće otuđiti.

S obzirom da na prostoru prijedorske opštine ima određen broj povratnika koji ispunjavaju uslove rukovodstvo Agroćele se dalo na raspolaganje da svi koji žele, a ispunjavaju uslove iz ovog pravilnika, mogu koristiti usluge Agroćele kako bi se prikupila sva potrebna dokumentacija i valjano apliciralo na ova sredstva. Zbog toga je ovih dana u kancelariji Agroćele dosta živo jer su, želeći da se prijave za ova podsticajna sredstva, dolazili ljudi iz Ćele iz Ljubije, Čarakova te Zecova. Prema dosadašnjim saznanjima na ova sredstva bi se moglo kandidovati 15-tak povratnika što bi značajno pomoglo njihovim familijama u održivosti povratka.

Izvor: www.cela.ba

Comments are closed.