Počele svečanosti u čast prosvjetara

Svetosavskim balom u Prijedoru su počele svečanosti kojima škole u RS, brojne organizacije i pojedinci slave ime prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa svetog Savu.

Ta tradicionalna zabava prijedorskih prosvjetnih radnika iz 12 osnovnih i šest srednjih škola priređena je u subotu naveče u hotelu „Prijedor“.

Bal je pred oko 500 okupljenih prosvjetnih radnika iz oko 20 prijedorskih osnovnih i srednjih škola, otvorio Nikica Došen, predsjednik Aktiva direktora prijedorskih srednjih škola.

On je rekao da je Prijedor postao prepoznatljiv po organizovanju Svetosavskog bala i da je jedna od rijetkih sredina koja je u RS sačuvala tu tradiciju.

„Svetosavki bal je i obilježje prohujalih vremena i tradicija koja je u našem gradu s vremena na vrijeme prekidana ratnim vihorima i političkim dešavanjima na ovim prostorima“, rekao je Došen.

On je istakao da namjeravaju da vrijednosti svetosavlja prenesu na mlade generacije.

„Oni bi i taj način čuvali sjećanje na jednog od najvećih srpskih prosvetitelja svetog Savu“, smatra Došen.

Uz muziku, igru i pjesmu, što je karakteristično za taj bal, prosvjetarima su organizatori dijelili i krofne, a najsretniji među njima imali su priliku da u krofni pronađu i zlatnik s otisnutim likom svetog Save.

Sretne ruke bila je Prijedorčanka Nevresa Šmitran, medicinska sestra i učesnica svih kulturnih manifestacija u gradu.

„Mada sam rođena Tuzlanka, Prijedor je i moj grad u koji me je sudbina dovela u vrijeme ratnih zbivanja“, rekla je sretna dobitnica zlatnika vrijednog oko 300 KM.

Ističe da je to prvi put da je u nekoj prilici bila sretne ruke i izvukla neku nagradu.

„Osim mog sadašnjeg životnog saputnika Čede, nikakav drugi dobitak do sada nisam imala“, kaže Šmitranova.

Svetosavski bal u Prijedoru 11. je obnovljeni bal, čija tradicija obilježavanja datira još iz 1897. godine, kada ga je prvi put u tom gradu organizovalo Srpsko crkveno društvo „Vila“.

Kroz istoriju je zabilježeno da je kontinuitet takvog okupljanja uglednih Prijedorčana trajao do 1914. godine kada su svečanost prekinula ratna zbivanja u Prvom svjetskom ratu.

Nakon završetka tog rata, Svetosavski bal je nastavljen, sve do početka Drugog svjetskog rata.

Svetosavski bal u Prijedoru nije održavan ni u vrijeme bivše Jugoslavije, kada je Josip Broz Tito bio jugoslovenski predsjednik.

Ideja obnavljanja te tradicije nastavljena je 1999. godine od kada se u Prijedoru organizuju svetosavki balovi.

Svetosavske svečanosti u tom gradu biće nastavljene danas, kada će na svetosavskoj akademiji najboljim prosvjetnim radnicima biti uručene „Svetosavske povolje“.

Sutra, na Savindan, škole će svečano i radno proslaviti krsnu slavu.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.