Pogledajte kako su se u Prijedoru otvarale zapečaćene vreće sa glasovima-VIDEO

Internet portal eTrafika.net došao je u posjed video snimka u kojem se jasno vidi kako nekoliko, za sada nepoznatih ljudi, otvara zapečaćene vreće sa glasačkim listićima prije nego što su poslati Centralnoj izbornoj komisiji.

Nakon zatvaranja birališta u Prijedoru nekoliko pojedinaca je otvorilo jednu od vreća sa glasovima iz koje su vadili glasačke listiće, što se jasno vidi na snimku. Nakon toga opet su zatvorili vreću koja je kasnije trebala biti proslijeđena CIK-u.
Etrafika.net

Tokom protekla dva dana, otkad se pojavio ovaj snimak, sa pravih ali i lažnih Facebook profila pisali su nam brojni čitaoci internet portala GradPrijedor.com sa pitanjem zašto ne objavimo „snimak krađe glasova“.

U internom dopisivanju, pokušali smo da im objasnimo da se postavlja nekoliko važnih pitanja u vezi ovog snimka na koja bi trebali odgovoriti prije nego se uopšte upustimo u „optuživanje“ nekoga za „krađu glasova“.

Da li je snimak zaista napravljen u Prijedoru, ko je njegov autor/-ka i da li je ta osoba spremna svojim imenom i prezimenom prijaviti „izbornu krađu“, da li naši čitaoci uopšte dovoljno dobro poznaju proces glasanja i možda najvažnije pitanje šta na pomenutoj snimci pokazuje ili dokazuje da se radi o „krađi glasova“, samo su neka pitanja na koja bi trebalo dati odgovor.

Prema informacijama do kojih smo mi došli, u sivim vrećama, kao što je ona koju jedna od osoba sa snimka zaista otvara, nalaze se neiskorišteni listići pa ostaje nejasno kako bi se to moglo nazvati „krađom glasova“. Takođe, koliko mi poznajemo izborni proces, nakon što se na glasačkom mjestu izbroje svi glasački listići, dobijeni rezultati se zapisuju u za to predviđeni „formular“ koji svojim potpisom „ovjeravaju“ članovi glasačkog odbora. Podaci koji se dobiju nakon prebrojanih glasova saopštavaju se i posmatračima(članovi političkih partija) koji sa njima najčešće odlaze u izborne štabove svojih partija pa stoga ne čudi da same stranke uglavnom rezultate imaju prije neko što ih objavi Gradska ili Opštinska izborna komisija. Nemamo podatak da se nisu slagali podaci koje su „dobili“ posmatrači od onih koji su proslijeđeni Gradskoj izbornoj komisiji Prijedora ili Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Da li je zaista u pitanju „krađa glasova“ kako neki tvrde ili se radi samo o tome da je neko zaboravio potpisati neki papir pa je otvorio zapečaćenu sivu vreću, prosudite sami
GradPrijedor.com

Comments are closed.