Pogodnosti za izmirenje dugova

Direktor prijedorske „Toplane“ Dragan Savanović pozvao je dužnike da iskoriste novogodišnju akciju u kojoj će im, ukoliko otplate glavnicu i 25 odsto kamata, ostatak kamata biti otpisan.
– Akcija traje do 25. januara. Jeftinije je dići kredit i izmiriti na ovaj način dugove nego čekati da se plati kad se bude moglo, zato što kamate stalno rastu, i to ne kamate na kamate, nego na osnovni dug s obzirom na to da se povećava vrijeme dugovanja – rekao je Savanović.
On je dodao da akcija vrijedi i za pravna i za fizička lica koja za centralno grijanje od 2005. godine duguju četiri miliona maraka. Takođe je naglasio da korisnici ne smiju da se nadaju zastarijevanju dugovanja, budući da „Toplana“ svake godine tuži od 700 do 800 fizičkih lica, a svake tri godine i sva pravna lica koja duguju za grijanje.
– Kod redovnih platiša naplativost usluge u ovoj sezoni je pala za pet do šest odsto, ali ne zato što je grijanje poskupjelo, nego zato što se više osjeti kriza nego prošle godine u ovo vrijeme – dodao je Savanović.
Centralno grijanje u Prijedoru od ove sezone skuplje je za deset odsto za domaćinstva, a za pet odsto za sve ostale i potrošače koji imaju ugrađene kalorimetre. Svi korisnici od ove sezone plaćaju i održavanje – novu, izdvojenu stavku od pet odsto na iznos svakog računa.
Domaćinstva sada grijanje plaćaju 1,479 maraka umjesto 1,35 KM, budžetski korisnici 2,65 umjesto 2,525 maraka, a privredni subjekti 3,35 umjesto 3,19 maraka po metru kvadratnom grejnog prostora.
Za korisnike koji imaju ugrađene mjerne instrumente važeće cijene primjenjuju se od početka prošle godine i iznose 0,117 maraka po instalisanoj snazi kao fiksni trošak, dok je 93,60 maraka po utrošenom megavat-času kao varijabilni trošak od ove sezone 98,28 maraka.
„Toplana“ Prijedor zagrijava 323.000 metara kvadratnih prostora.
Privredni sudovi
Prema Savanovićevim riječima, „Toplana“ još nije osjetila korist ni prednost osnivanja privrednih sudova.
– Imamo advokatsku kuću koja nas zastupa i, koliko znam, naši predmeti još nisu prešli u privredne sudove koji bi morali da ih ubrzaju – naglasio je Savanović.
Glas Srpske

Comments are closed.