Pokloni učesnika „Dana meda“ vrtiću „Radost“

djecavrtic

Pčelari ni ove godine nisu zaboravili najmlađe. Dragomir Vujković, član Udruženja pčelara „Omarska“, donio je poklone Dječijem vrtiću „Radost“ u ime učesnika ovogodišnje privredno-turističke manifestacije „Dani meda“.

Riječ je o tradicionalnoj akciji koja ima za cilj upoznavanje najmlađih sa prednostima meda i pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj ishrani. Trodnevni „Dani meda“ su završeni, a deseta jubilarna manifestacija je protekla u znaku izuzetno rodne godine i velikog broja izlagača. Tridesetak pčelara je došlo iz raznih krajeva BiH: od Trebinja, Bihaća, Sokoca, Bratunca, do Sanskog Mosta, Banjaluke, Prijedora i Gradiške.

Zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom je Rajko Radivojac, predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela“ iz Prijedora, koje je, uz udruženja „Omarska“ i „Kozara“ te Gradsku upravu, bilo organizator „Dana meda“.

– Grad Prijedor radi na formiranju pčelarske zadruge koja bi se bavila otkupom i plasmanom meda, a i dosad smo imali veliko razumijevanje lokalne zajednice za potrebe pčelara – rekao je Radivojac.

U subotu je štandove obišao gradonačelnik Marko Pavić koji je naglasio prednost ovakvih manifestacija.

– „Dani meda“ su prilika da se spoje proizvodjači meda sa potrošačima te da građani dobiju kvalitetne pčelinje proizvode. Gradska uprava će i dalje podržavati pčelarsku proizvodnju, jer smo već imali više primjera samozapošljavanja u ovoj branši. Pojedina domaćinstva su angažovana na proizvodnji meda na svojim imanjima, pri čemu ne opterećuju ni državne ni neke druge institucije – rekao je Pavić.

U posljednjih deset godina, iz gradskog budžeta za pčelare je izdvojeno oko stotinu hiljada maraka.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.