Pokrenula se lavina humanosti

Nakon pisanja „Dnevnog avaza“ o tragediji Inese Selimović (22), iz Čarakova kod Prijedora, koja je nakon iznenadne smrti supruga Jasmina (33) nezbrinuta i sama, u kući bez krova, ostala s dvije kćerke, šestomjesečnom Medinom i starijom Elmom (2,5), pokrenula se prava lavina humanosti.

Pomoć stiže sa svih strana, a na vrata Selimovića svakodnevno se kuca. Poznati i manje poznati donatori donose hranu, novac, odjevne predmete…

Selimovići u svojoj ličnoj tragediji nisu ostali sami, kaže Azra Novkinić, predsjednica OC „Hambarine“, nevladine humanitarne organizacije na čiji račun ovih dana stalni donatori uplaćaju novac kako bi pomogli Inesi da ostvari svoj san, da sebi i kćerkama konačno obezbijedi pristojan krov nad glavom.

– Teško je pobrojati sve ljude koji su se uključili u ovu humanu akciju, a takvih je mnogo. Inesa je dobila kompletan građevinski materijal za unutrašnje uređenje kuće, koji je odmah nakon nesreće stigao u Čarakovo od njemačke humanitarne organizacije „Most prijateljstva(Freundschaftbrucke) na čijem je čelu velika humanitarka i njemačka državljanka iranskog porijekla Šeherzada Vakilzadeh. Među donatorima su brojni Prijedorčani iz dijaspore koje je dirnula Inesina sudbina – kazala je Novkinić i dodala da je s majstorima već dogovoren način na koji će teći radovi na unutrašnjem uređenju kuće.

Stalne mjesečne donacije

Azra Novkinić je najavila da će uskoro znati ko će i na koji način donirati materijal i sredstva za izgradnju prijeko potrebnog krova na Inesinoj kući, kao i mogućnost da ovoj samohranoj i nezbrinutoj majci, nakon što se okončaju radovi na završetku kuće, obezbijede i stalne mjesečne donacije.

Dnevni avaz

Comments are closed.