Pokretni mamograf postao vlasništvo prijedorskog Doma zdravlja

Potpisivanjem ugovora o primopredaji između predstavnika Udruženja građana „Don“ i Doma zdravlja Prijedor, ova zdravstvena ustanova je od danas i zvanično vlasnik kombi vozila u kojem je instaliran mamograf. To je prvi mobilni mamograf koji je na područje opštine Prijedor stigao početkom ove godine u okviru realizacije projekta „Preventivna zdravstvena zaštita žena i djevojaka“, čija je ukupna vrijednost 150.000 KM. Projekat su podržali Fondacija za socijalno uključivanje u BiH a realizovalo ga je Udruženje građana „Don“ u saradnji opštine Prijedor i Doma zdravlja. Izvršna direktorica Udruženja građana „Don“ Murisa Marić potvrdila je da je projekat trajao devet mjeseci te da je, osim 50.000 KM koje je kroz projekat uložio „Don“, opština Prijedor izdvojila 50.000 KM, prijedorski Dom zdravlja 22.000, preduzeće za proizvodnju keksa „Mira“ 5.000 KM, dok je ostatak sredstava za montiranje aparata u kombi i nabavku filmova prikupljen donacijom Fondacije „Mittal“ i nekoliko prijedorskih privrednika.
„Ovo je nešto što je bilo potrebno našem gradu i cijeloj regiji, a to najbolje potvrđuje podatak da je tokom prethodna tri mjeseca u 25 mjesnih zajednica pregledano oko 1000 žena ,a da je broj onih koji čekaju na pregled daleko veći“, rekla je Marićeva. Direktorica Doma zdravlja Slavica Popović je istakla da je ova ustanova, njena radiološka služba, ali i cijela opština Prijedor dobila mnogo u unapređenju preventivne zdravstvene zaštite. „U prethodnom periodu su u gotovo svim mjesnim zajednicama organizovana edukativna predavanja o prevenciji karcinoma dojke nakon čega su slijedili mamografski pregledi sa kojima ćemo nastaviti nakon ponovnog stavljanja mamografa u funkciju.
Koliko je to značajno govore podaci da je karcinom dojke najčešći karcionom kod žena, a u opštoj populaciji odmah iza karcinoma pluća“, kazala je Popovićeva. Ona je dodala da će blagovremena dijagnostika i prevencija ovog oboljenja mnogo značiti za poboljšanje i povećanje standarda i otklanjanje rizika za ovu opaku bolest koja svakodenvno odnosi veliki broj života.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.