Pola godine žive bez ikakvih primanja

Pedesetak radnika Mesne industrije „Impro“, koji se već šest mjeseci nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i nemaju nikakva primanja, okupili su se u petak u krugu preduzeća, tražeći od stečajnog upravnika i predstavnika radnika u stečajnom postupku više informacija o toku postupka. Oni su ovom prilikom još jednom apelovali za pomoć lokalne zajednice i Vlade RS da radnicima pomognu da im budu isplaćena zaostala primanja.

– Tražimo svoja prava, jer je nas 80 radnika dovedeno do ivice propasti. Nemamo struju od čega da platimo, jer nam raniji vlasnik firma „Orion“ iz Banjaluke nije više od pet godina uplaćivala doprinose i povezala staž, tako da smo izgubili prinadležnosti sa biroa i bez primanja smo šest mjeseci – rekao je Mile Ćirić, koji je bio poslovođa prerade mesa od osnivanja „Impra“ oktobra 1985. godine i nedostajalo mu je nešto više od godinu do penzije.

On je dodao da se radnici, osim što se bore za svoja prava, još više zalažu sa ponovno pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću.

– Naše tržište preplavili su proizvođači hrane iz Makedonije i Crne Gore i roba sumnjivog kvaliteta pored ovakvih resursa koje ima naše Potkozarje. Zato apelujemo na kompletno društvo i lokalnu zajednicu da pronađu mogućnosti da se ova firma, u kojoj leži posljednja riječ tehnologije kada je u pitanju proizvodnja hrane, pokrene preko posrednika koji možda imaju neke dobre namjere – rekao je Ćirić.

Okupljeni radnici ostali su razočarani, jer se stečajni upravnik nije odazvao na poziv da dođe i obrati se radnicima.

Dragan Bojanović, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca „Impro“ u stečaju, radnicima je pojasnio šta se sve dešavalo u periodu poslije Skupštine povjerilaca, koja je održana u junu.

– Ima određenih pomaka i radnike smo obavijestili o sljedećim koracima stečajnog upravnika. Za četvrtak je zakazan sastanak sa bankama kako bismo se dogovorili o rješavanju problema radnika i proizvodnje, te da vidimo kako da dio preostale imovine koju imamo prodamo, kako bismo izmirili plate i doprinose za radnike, a zatim i obaveze prema ostalim povjeriocima – rekao je Bojanović.

On je potvrdio i da je u toku revizija petogodišnjeg poslovanja „Impra“ na osnovu zaključaka Skupštine povjerilaca za pet godina poslovanja koja će biti gotova do kraja mjeseca. Bojanović je dodao da su u toku aktivnosti sa lokalnom razvojnom agencijom „Preda“ i lokalnim vlastima kako bi se novi objekat „Impra“ izuzeo od likvidacije, te da postoje pisma namjere preduzeća kao što su “ Pik“ Vrbovec,“ „Mis Kreševo“ koji su zainteresovani za pokretanje proizvodnje u ovom preduzeću.

Stečaj
Mesna industrija „Impro“, koja je poslovala u sastavu banjalučkog preduzeća „Orion“, u stečaju je od 4. aprila, a prijedlog za otvaranje stečaja podnijeli su preduzeće „Top farm“ iz Nove Topole i Hipo Alpe Adrija lizing zbog nemogućnosti preduzeća da izmiri obaveze prema njima.

Procijenjena stečajna masa ove firme je oko 14 miliona KM, a na jednom od ročišta utvrđeno je da, osim što radnicima duguje 270.000 KM za neisplaćene plate i Fondu PIO na ime neuplaćenih doprinosa 440.000 KM, povjeriocima je priznat dug od 6,5 miliona KM.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.