Pola vijeka bračne sloge

Milka i Milan Dragojević iz Prijedora u subotu uveče su s brojnom rodbinom i prijateljima proslavili 50 godina zajedničkog života, koji je, kako kažu supružnici, protekao u miru, ljubavi i harmoniji.
Sudbonosno „da“ Milka i Milan Dragojević izrekli su davne 1960. godine. Tada tvrde da nisu ni slutili da će dočekati da proslave i svoj zlatni, jubilarni pir.
„Milan i ja zagledali smo se sasvim slučajno. Svog budućeg supruga upoznala sam sa samo 17 godina, radeći kod njegovog brata. Odmah su između nas zaiskrile nekakve varnice i nakon godinu dana zabavljanja odlučili smo da oboje stanemo na onaj ludi kamen“, prisjeća se tog vremena sada već „zlatna“ mlada Milka Dragojević.
Svadbu tada nisu pravili jer su upravo tada i započeli svoju veliku borbu za zajedničko preživljavanje.
„Nismo tada imali ni drvenu kašiku, ali smo radom, slogom i ljubavlju godinama kasnije sami stekli ono što danas imamo. Imovina je jedno, ali ono što je mom Milanu i meni najvrednije su naša dva sina Zoran i Goran, njihove nevjeste i naše četvoro unučadi. Na putu je i peto unuče koga sa nestrpljenjem svi očekujemo u kući“, priča Milka Dragojević.
Recept za dugovječan brak, tvrde ovi supružnici, po njihovom mišljenju je sloga i ljubav, te uzajamno prijateljstvo koje im je omogućilo da zajednički savladaju i one teške dane koje su u svom braku imali.
Milan Dragojević poručuje da je u svakom braku ipak najvažnije razumijevanje među supružnicima, ali i poštovanje i ljubav.
„Ako se dvoje ljudi poštuju i vole, sreća sama dolazi. U braku ima svega – i dobrih i loših trenutaka, koji se mogu prevazići samo uz razumijevanje“, smatra Milan Dragojević i dodaje da je jedino složna porodica ključ uspjeha svakog braka.
„Nema većeg bogatstva od složne porodice. Bio sam ratno siroče i dobro pamtim internate u kojima sam živio i školovao se. Roditelje nisam upamtio i zato sam uvijek težio da imam porodicu koja će biti velika i kojoj ću sve pružiti. Bog i moja supruga Milka, koja mi je rodila sinove Zorana i Gorana, su mi pružili mnogo sreće. Danas na vlastitom imanju živimo svi zajedno: sinovi, snahe i unučad. To bogatstvo je za mene prava i istinska sreća“, priča Dragojević.
U znak zahvalnosti roditeljima za sve ono što su im tokom života podarili, zlatnu svadbu za njih su pripremili njihovi sinovi Zoran i Goran.
Mladenci su, kao i prije 50 godina, razmijenili prstenje, a bogatu trpezu je krasila i prava svadbena torta na tri sprata.
„Nismo je imali kada smo stupili u brak i sada nam je konačno priređeno i pravo vjenčanje“, kažu vremešni mladenci.
Goran Dragojević, mlađi sin Milke i Milana, kaže da je malo djece koja dočekuju zlatni pir svojih roditelja.
„Zato smo se brat i ja odlučili da ih razveselimo i na njihovoj novoj svadbi okupimo rodbinu i prijatelje, te da ih podsjetimo na sve ono što su zajedno preživjeli“, kazao je Goran.
Stariji sin Zoran kaže da je na primjeru njegovih roditelja brak postao prva institucija, koju će sa svojim nevjestama i djecom nastojati i da u vlastitim domaćinstvima njeguju i potomci bračnog para Dragojević.
Nezavisne novine

Comments are closed.