Policija češlja papire o ekskurziji prijedorskih maturanata

Policija iz Prijedora izuzela je juče materijalne dokaze iz Medicinsko-tehnološke i građevinske škole u vezi s ekskurzijom 86 srednjoškolaca u Italiju, Francusku i Španiju, koje je obilovalo propustima. Zbog gomile problema koje su đaci imali na putovanju, juče je zasjedao i Školski odbor, ali je odbio ponuđenu ostavku Milenka Kosića, direktora škole, kriveći agenciju za katastrofalnu organizaciju.

Roditelji insistiraju da se tuži Turistička agencija „Lajf turizam“ i traže temeljnu istragu svega što se dešavalo od 9. do 16. septembra. Kosić je kazao da je policija tražila dokumentaciju u vezi s tenderom i odnijela dio računa iz školske blagajne koji se odnose na plaćanje ugovorenog maturalca.

„Oko osam sati, u dva navrata, došli su predstavnici policije i uzeli neka dokumenta, prvo iz blagajne, gdje je sakupljan novac, i pokupili su sve što njih zanima. Još treba da im iskopiramo dokumentaciju u vezi sa tenderom, a to ćemo uraditi danas (srijeda), jer je inspektor rekao da to možemo dostaviti naknadno“, kazao je Kosić, dodajući da ga je Školski odbor obavezao da održi sastanke s odjeljenjima i redovno obavještava roditelje o svemu što se dešava.

Jasenko Trbojević, jedan od roditelja prijedorskih maturanta i član Školskog odbora, kaže da će roditelji „potrošiti zadnje atome snage i sredstava da iskristališu situaciju koja je nastala“. „Stav Školskog obora i roditelja je da ćemo ići do kraja da se utvrdi glavni krivac. Moraju biti raskrinkani svi vinovnici ovih dešavanja, da se isto ne ponovi djeci koja će poslije naše ići na ekskurzije. Cilj nam je da lopovima suzimo prostor da budu lopovi“, upozorio je Trbojević.

Elvedin Hamzić, jedan od roditelja, kaže da su obmanuti, prevareni i izmaniplisani i oni i djeca. „Nemam riječi kako da nazovem organizatore ekskurzije, osim prevarantima i manipulatorima. Ovo zahtijeva veliku istragu jer su se propusti desili od samog početka“, rekao je Hamzić.

Kosić je ponovio da će djeca biti obeštećena. „Znamo da djecu ne možemo obeštetiti moralno, ali materijalno hoćemo. To, međutim, neće biti ni danas ni sutra, ali očekujem da može biti do kraja godine“, rekao je on. Direktor, profesori i roditelji prijedorskih maturanata tvrde da ništa u vezi sa spornom ekskurzijom nije slučajnost, nego da je u pitanju unaprijed smišljena organizovana prevara.

Amir Jaganjac, kojeg je i ćerka Maja „označila“ kao odgovornu osobu, i juče je bio nedostupan za komentar, ali je za prijedorske medije izjavio da snosi odgovornost za sve propuste te da je spreman da materijalno i krivično odgovara za sve za šta je „objektivno kriv“.

Putovanje za ne poželjeti
Snježana Stojančić, profesor Medicinsko-tehnološke i građevinske škole, koja je bila vođa puta, na roditeljskom sastanku u ponedjeljak uveče do detalja je opisala cijelu ekskurziju.

„To što smo preživjeli ne bih poželjela ni najvećem neprijatelju. Utješno je jedino to što su nam djeca govorila zašto se mi brinemo kada je njima dobro. Djeca kao djeca, zadovoljna su gdje god bila, ali žalosno je da se njihova ekskurzija, koja je trebalo da ima tako bogate sadržaje, svela na kupanje u bazenu i moru“, rekla je ona. Uprkos detaljnom planu i programu ekskurzije na papiru, kad god bi vlasnicu agencije Maju Jaganjac pitali zašto se to ne poštuje ona bi odgovarala da se upravo čula sa svojim ocem Amirom i da je došlo do neke izmjene.

„Onda bi se izgubila iz hotela satima i tako iz dana u dan“, navela je Stojančićeva, naglašavajući da djeca čak nisu bila ni osigurana putničkim zdravstvenim osiguranjem, iako je to bila obaveza agencije. (Srna)

Falsifikovali ugovor
Iako agencija „Lajf turizam“ nije imala licencu za organizovanje turističkih putovanja, prijedorskoj Medicinsko-tehnološkoj i građevinskoj školi dostavili su ugovor o „poslovno-tehničkoj saradnji“ s agencijom „Jelić turs“, za koji se ispostavilo da je falsifikovan.

Sandra Jelić-Gojić, administrativni radnik te agencije, kaže da je njen direktor juče prijavio krivično djelo zloupotrebe i falsifikovanje dokumenata. „U školi su nam rekli da imaju u Tuzli ovjerene kopije ugovora ‘Lajf turizma’ i nas. Tvrdimo da nikakav ugovor nismo potpisali i da smo ranije upozoravali na Amira Jaganjca i njegovu prijašnju tuzlansku agenciju ‘Guliver’, koja je takođe pravila probleme. Ta agencija u Tuzli je zatvorena, a otvorena je nova u Prijedoru“, dodala je ona.
Nezavisne novine

Comments are closed.