Poljoprivredna škola među najboljima u Srpskoj

dane-malesevic

Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da je Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor jedna od najboljih poljoprivrednih škola i da je primjer dobre prakse.

„Otišli su ispred prije možda deset-jedanaest godina kad su krenuli u neke projekte, kad je postavljan plastenik, i nisam tada vjerovao gdje će i dokle će stići, a na sajmu zanimanja u Banjaluci mogli smo se uvjeriti dokle su stigli profesori ove škole zajedno sa svojim učenicima i nastavnicima praktične nastave“, rekao je Malešević novinarima u Prijedoru gdje je posjetio ovu školu.

Prema njegovim riječima, učenici ove škole po završetku bilo kojeg zanimanja mogu krenuti u svoj biznis, a ne čekati na zapošljavanje godinama, te od znanja koje steknu u ovoj školi itekako dobro živjeti.

„Ova škola može poslužiti kao primjer drugim poljoprivrednim školama, ali i drugim školama. Ako se dovoljno angažuje uprava škole i kompletan kolektiv i ako postave sebi cilj šta hoće, to se može ostvariti“, naveo je Malešević.

On je istakao da dovoljno ima prostora za praktičnu nastavu u svim zanimanjima u Republici Srpskoj, iako, kako je rekao, neki nedovoljno upućeni u planove zagovaraju dualni sistem obrazovanja koji vrijedi i Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, ne gledajući kakvi su ekonomija, privreda i stepen razvoja tamo.

„Ako se pravilno organizuje, a to dokazuje ova škola, učenici zaista mogu postići puno i naučiit puno, samo se treba angažovati i primijeniti ono što pruža nastavni plan i program da 30 odsto sama škola uz učešće privrede na lokalnom nivou može da izmijeni odnosno prilagodi sadržaj nastavnog plana i programa“, naglasio je Malešević.

Direktor Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor Mladen Dražić rekao je da učenici ove škole veterinarsku praksu imaju izvan škole i konditorsku u keksari „Mira“, da se dio prakse odvija u samoj školi, a ratarska i rasadnička proizvodnja na tri hektara, povrtlarstvo u plasteniku na 600 kvadrata i voćarstvo na 0,2 hektara.

„Krenuli smo s entuzijazmom i skromnim uslovima i dostigli smo nivo kojim smo trenutno zadovoljni, ali nastojaćemo i dalje razvijati praktičnu nastavu“, rekao je Dražić.

On je naveo da učenici proizvode sir, gljive, paprike, krstavce, jabuke i šipak, a prerađuju proizvode u kisele paprike i krastavce, marmelade i pekmeze, sušenu jabuku i šipak, te hladno cijeđene sokove.

„Zaradom pokrivamo i troškove ekskurzije socijalno ugroženih učenika“, dodao je Dražić.

Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor ima četiri tehnička i dva zanatska zanimanja: poljoprivrdni, veterinarski, prehrambeni i agroturistički tehničar, te pekar i prehrambeni prerađivač.

Autor: SRNA

Comments are closed.