Položeni vijenci na centralnom spomen-obilježju na Mrakovici

Na centralno spomen-obilježje na Mrakovici danas su, povodom obilježavanje 77 godina od Bitke na Kozari, položeni vijenci.

Vijence su položili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske Duško Milunović, Neđo Trninić, Srđan Rajčević, Lejla Rešić i Petar Đokić.

Na centralno spomen-obilježje na Mrakovici vjence su položili i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Andrea Dorić, Dragoslav Kabić, Perica Bundalo i Mirko Sovilj, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić i zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc.

Vijence su položile i brojne delegacije, među kojima SUBNOR-a Republike Srpske, udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske i Srbije, grada Prijedora i opštine Kozarska Dubica, Boračke organizacije Republike Srpske, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza veterana, Udruženje žena žrtva rata Republike Srpske, banjalučke kancelarije OEBS-a i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Polaganju vijenaca prethodio je parastos, koji je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke, a slijedi obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari prisustvuje i više stotina građana poštovalaca tekovina NOR-a iz zemlje i inostranstva.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe. Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore.

Izvor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.