Položeni vijenci na Partizansko groblje na Urijama

Na Partizansko groblje na Urijama u Prijedoru juče je više delegacija položilo vijence, a potom je održan istorijski čas povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom. Preživjelim veteranima Narodnooslobodilačke borbe i poštovaocima tekovina antifašizma ispred spomenika na Urijama, gdje su sahranjeni i posmrtni ostaci prvog komandanta kozarskih partizana, narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića, u ime SUBNOR-a obratio se Veljko Rodić. „Drugi svjetski rat je velika klaonica čovječanstva. Od 50 miliona žrtava, 1,7 miliona je iz Jugoslavije. Potkozarski kraj je bio izložen najvećoj agresiji, naročito 1941. i 1942. godine“, istakao je Rodić. On je rekao da su Kozara i Potkozarje u Drugom svjetskom ratu mirisali na pepeo i barut.
„Tako je sa ovih prostora stradao svaki šesti stanovnik, dok je u Jugoslaviji to bio svaki deseti. Poslije Rusije i Poljske, Jugoslavija je treća zemlja po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika“, podsjetio je Rodić. Prisutnima se obratio načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, koje je naveo da je na današnji dan prije 66 godina dobro pobijedilo zlo i da današnje generacije uživaju plodove te pobjede i zahvaljuju onima koji su to omogućili. „U redu smo zemalja koje su se među prvima svrstale u borbu protiv fašizma. Mi Prijedorčani i Kozarčani posebno možemo biti ponosni na borbu protiv fašizma, iako taj ponos nosi hiljade žrtava. Ponosni smo na sugrađane koji su nam tada darovali slobodu“, istakao je Pavić. On je naglasio da ovdašnji narod zna cijeniti slobodu, jer ju je uvijek plaćao svojim životima, a da je poruka iz Potkozarja uvijek bila mir, sloboda i konsenzus.
Ispred spomenika na Partizanskom groblju na Urijama vijence su položile delegacije Opštine, Opštinskog odbora SUBNOR-a, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca opštine Prijedor, Osnovne škole „Petar Kočić“ i opštinskih odbora DNS-a i SNSD-a. S područja Prijedora u NOB-u je učestvovalo oko 5.000 partizanskih boraca, od kojih su 2.984 izgubila živote.Prijedor je dao deset narodnih heroja i 564 prvoborca. Danas je među živima samo šest nosilaca Partizanske spomenice odnosno učesnika rata iz 1941. godine za koje je načelnik opštine danas priredio svečani prijem i uručio im po 200 KM novčane pomoći.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.