Pomoć od 1,1 milion evra za Prijedor, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu, Novi Grad i Oštru Luku

Švedska će sutra potpisati sporazume o grant sredstvima u ukupnoj vrijednosti od 1,1 milion evra sa opštinama Prijedor, Kostajnica, Kozarska Dubica, Novi Grad i Oštra Luka, radi podrške poboljšanju upravljanja otpadom, najavljeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Sporazum će pomoći navedenim opštinama da poboljšaju usluge prikupljanja otpada posredstvom donacije kamiona za prikupljanje otpada, kanti i kontejnera za domaćinstva.

Već ranije je 13 opština učestvovalo u podjeli granta u vrijednosti od 2,8 miliona evra kao dio Programa upravljanja čvrstim otpadom (SVM), koji je pokrenut u februaru prošle godine na inicijativu Švedske.

Cilj programa je poboljšati kvalitet i dostupnost usluga prikupljanja čvrstog otpada u odabranim opštinama, te time doprinijeti integrisanom upravljanju čvrstim otpadom u zemlji.

Ovo u praksi znači da će veći broj domaćinstava imati pristup organizovanom prikupljanju otpada, te da će se prikupljeni otpad odložiti na regionalnim sanitarnim odlagalištima.

Ukupni budžet za program je 10 miliona evra, a program će trajati četiri i po godine.

Uz podršku Švedske, 38.000 novih domaćinstava uskoro će biti uključeno u organizovano prikupljanje otpada, a prikupljeni otpad će se odlagati na regionalna sanitarna odlagališta, navodi se u saopštenju.

U narednim mjesecima dodatne opštine i regije će biti uključene u program.

“Cilj je uključiti 30 do 35 opština u BiH u ovaj program”, pojasnio je savjetnik u švedskoj Ambasadi u BiH Pel Person.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.