Poništen 21 pasoš zbog isteka roka za podizanje putne isprave

23-Prijedor---nacelnik-CJB-Dalibor-Ivanic-sa-saradnicima

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u 2015. godini poništio je 20 pasoša, a u januaru 2016. godine jedan, zbog toga što ih građani nisu preuzeli u zakonski predviđenom roku od 120 dana, rekao je načelnik ovog centra Dalibor Ivanić.

On je naglasio da CJB Prijedor preduzima tri mjere da spriječi poništavanje pasoša, od kojih je dvije u obavezi, a jednu čini dobrovoljno.

„Prilikom predaje zahtjeva za putnu ispravu upoznamo stranku da je naša obaveza da pasoš izdamo u narednih 30 dana, a njihova obaveza da ga preuzmu u narednih 90 dana. Druga mjerea je pismeno upozorenje, javno istaknuto u holu zgrade“, istakao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, treća mjera koju službenici CJB-a preduzimaju, a nisu u obavezi, jeste da, kade vide da je ostalo malo vremena do osteka roka, a pasoš nije podignut, šalju pismeni poziv strankama da dođu preuzeti pasoše.

„Na taj način pet građana se u 2015. godini odazvalo pozivu i u posljednjem trenutku preuzelo putnu ispravu odnosno izbjeglo poništavanje pasoša, a time i ponovnu proceduru i izlaganje troškovima“, naveo je Ivanić.

On je dodao da se uglavnom radi o građanima koji žive u inostranstvu, koji predaju zahtjev za izdavanje pasoša, potom odu u inostranstvo i ne dođu na vrijeme po svoju putnu ispravu.

CJB Prijedor u januaru ove godine izdao je 800 ličnih karti ili za 70 odsto manje nego u januaru prošle godine, 1.351 pasoš ili za 86 odsto više, te 390 vozačkih dozvola ili za 66 odsto manje nego u istom periodu lani.

Podizanje ličnih karti i vozačkih dozvola nije vremenski ograničeno, dok za pasoše postoji ograničenje od 120 dana od dana podnošenja zahtjeva nakon čega se putna isprava poništava.

Autor: SRNA

Comments are closed.