Ponosni na tradiciju

Planinarsko društvo „Klekovača“ iz Prijedora osnovano je 1953. godine, i ponosi se tradicijom dugom pet i po decenija. Jedno je od najtrofejnijih društava u Republici Srpskoj po osvojenim planinskim vrhovima, pređenim transverzalama, ekspedicijama, ali i po najvišim priznanjima nekadašnjih planinarskih saveza Bosne i Hercegovine i Jugoslavije. Iako se prijedorski planinari mogu pohvaliti mnogobrojnim pohodima, izletima i akcijama čiji su organizatori bili u protekla četiri mjeseca 2012. godine, ne kriju da su posebno ponosni na pohod koji će organizovati 13. maja, povodom proslave Dana opštine Prijedor.
– Dugogodišnjim radom u družinama, sekcijama i obukom za razne specijalnosti, kroz društvo je prošlo više od deset hiljada članova. Organizovano je na desetine visokogorskih pohoda i više puta su osvojeni svi značajniji planinski vrhovi na prostorima bivše Jugoslavije, kao i veliki broj vrhova širom Evrope i svijeta, od kojih su najatraktivniji Pirineji, Mon Blan, Dolomiti, Materhorn, Grosglokner, Visoke Tatre, Rila, Olimp, Ulu Dag, Kamel Hump i brojni drugi.
Ovih dana smo posebno uzbuđeni oko pohoda koji tradicionalno organizujemo povodom Dana naše opštine – rekao je vodič u PD „Klekovača“, Marko Sarić.
Sarić ne krije i da su do sada ostvarene i brojne ekspedicije od kojih su najponosniji na „Kavkaz 90“ i „Pamir 91“.
– Naši članovi su učestvovali u ekspedicijama bivšeg PS BiH „Andi 88“, „Tjen Šan“ i „Himalaja – Nanga Garbat 90“. Pređen je čuveni Put prijateljstva Italija – Austrija – Slovenija, sa oko 30 najatraktivnijih vrhova. Planinarsko društvo i danas učestvuje u skoro svim akcijama u Republici Srpskoj i BiH, što se može reći za mali broj društava – kaže Sarić.
Pohod povodom Dana opštine Prijedor, biće organizovan 13. maja a planinari će se uputiti autobusom od Gimnazije do Malog Palančišta, odakle će pješačiti preko Maslin baira (691metar nadmorske visine) do Mrakovice.
– Dolazak prvih učesnika na Mrakovicu se očekuje u popodnevnim satima, nakon čega ćemo za sve učesnike prirediti ručak. Iskrena nam je želja da nam se u ovom pohodu pridruže kako svi naši članovi, tako i svi zainteresovani građani Prijedora i ljubitelji prirode i planinarenja. Međutim, veoma je bitno pomenuti da postoje i neki opšti uslovi za učešće koje ne možemo zanemariti, a to su prije svega odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele, nikako patike, odgovarajuća odjeća, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, planinarska knjižica – poručuje Sarić.
Pored Marka Sarića vodič na ovom pohodu biće i Duško Vujičić.
Fokus

Comments are closed.