Ponovo pokreću prodaju RŽR Ljubija

Zaključak kojim je Vlada Srpske, na sjednici održanoj prije pet dana, obustavila proces privatizacije Rudnika željezne rude Ljubija, ipak, ne znači da se, i definitivno, odustalo od prodaje.

Potvrđena su naša ranija saznanja da dosadašnji posao pada u vodu a danas stiže i pojašnjenje – sve kreće ”jovo nanovo”. Uskoro se pokreće novi postupak prodaje, u kome se očekuju nove prijave i ponude. One Izraeli investment grupe i Mitala od po 60 miliona, izgleda, nisu dovoljne.

“Vlada je svojom odlukom okončala postupak koji je započeo u junu prošle godine i nije moglo drugačije nego da se donese takva odluka. Procjenjujemo da nismo bili zadovoljni ponudama koje smo dobili i smatramo da možemo da dobijemo povoljnije ponude. Zato smo na ovaj način morali zaključiti taj postupak koji je trajao više mjeseci i u narednim danima ćemo pokrenuti novi postupak”, kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Važno je da smo u obustavljenom postupku povećali vrijednost i sada idemo dalje, objašnjava Đokić. Oni koji su se, dosad, nadmetali i mjesecima nudili milione za kupovinu ljubijskih rudišta, danas, nemaju bog zna šta da kažu. I Izraelci i Prijedorčani poručuju da će se oglasiti tek kad im Petar Đokić, ovu odluku, zvanično pošalje. Zato progovara sindikalni vođa “Mitala” koji poručuje da odugovlačenje prodaje nije dobro. Prvenstveno ekonomski. A i zbog toga što neizvjesnot i dalje stoji nad glavama radnika koje, ova priča, dobrano plaši. I sa dobrim radnim mjestima i platama, mnogima se misli roje o odlasku.

“Prodaje se – ne prodaje se, hoćemo raditi – nećemo raditi, hožemo na čekanje – nećemo na čekanje, zatvaraj – otvaraj, oni tu ne vide perspektivu. Ni ovi koji rade a onda da ne pričam o ovima na biroima. Ako se to ozbiljno ne pogleda i ne sagleda ovaj problem i ne donese pravi zaključak i program, mi ćemo uskoro ostati bez omladine, i ove koja radi i koja ne radi”, rekao je Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata kompanije ”Arselor Mital Prijedor”

Još jedan preokret u priči oko prodaje RŽR-a, iako to oni uporno negiraju, mnogi vide kao izjednađujući pogodak u utakmici između Marka Pavića i Milorada Dodika. Mada to, suštinski, ništa ne mora znači. Jer ide drugo poluvrijeme. Vjerovatno sa istim igračima i drugačijim, tačnije većim, ulozima.

Autor: ATV BL

Pročitajte još vijesti sa ATV-a na adresi https://www.facebook.com/alternativnatv.

Alternativna televizija Banja Luka

Comments are closed.