POOŠTRITI MJERE PROTIV EPIDEMIJE GLISTA

567bcad9-abb4-4c88-9e63-3b340a0a0a64-gliste-718x446

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske naložio je Dječijem vrtiću „Radost“ Prijedor da nastavi pooštreno sprovođenje svih preporučenih mjera protiv epidemije glista koja je proglašena prošlog mjeseca.

„Djeca i drugo osoblje vrtića kod kojih je dijagnostikovan askaris se mogu vratiti u vrtić nakon neophodne negativizacije“, navodi se u zaključku Instituta.

Institut konstatuje da nadležni pedijatri nisu na vrijeme izvijestili načelnika Službe za epidemiologiju Doma zdravlja Prijedor o dijagnostikovanju više slučajeva askarijaze u vrtiću.

„Neophodno je poboljšati službenu saradnju i komunikaciju svih relevantnih faktora na suzbijanju ove infestacije – direktora vrtića i doma zdravlja, epidemiologa, mikrobiologa, pedijatara, sanitarne inspekcije, Institut, roditelji i medija“, ističe se u zaključku Instituta.

Predstavnici Instituta obavili su nadzor nad pojavom askarijaze u Dječijem vrtiću „Radost“, gdje je Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor još 7. decembra prošle godine naložila protivepidemijske mjere.

Prva od naloženih mjera je da se djeca bez tri negativna nalaza na crijevne parazite ne primaju u kolektiv, ali je 12. januara roditeljima javljeno da djeca mogu nastaviti da idu u vrtić i bez nalaza.

U petak, 22. januara, vrtić je suspendovao tu svoju odluku i obavijestio roditelje da više ne mogu ići djeca koja su ranije bila pozitivna, a koja nemaju tri negativna nalaza, ali su proteklih 10 dana u kolektivu boravila i zaražena i nezaražena djeca.

Jajašca glista kod vrtićke djece pojavila su se u novembru 2015. godine.

Epidemija je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena 23. decembra 2015. godine. Do tada je uzročnik prema nalazima dokazan kod 80 od ukupno 313 djece i kod devet od ukupno 26 vaspitačica.

„Kod većine nije bilo težih manifestacija bolesti, iako su tri djeteta hospitalizovana zbog izražene dehidracije“, navode u Institutu.

Iz Instituta dodaju da se kod dijagnostikovanih pozitivnih slučajeva insistira na sprovođenju doktriniranog stava u pogledu terapije.

Autor: SRNA

Comments are closed.