Poreska uprava RS noćas zapečatila prijedorsku pivnicu Molly Malone

srna-pivnica molly malonePoreska uprava Republike Srpske zapečatila je noćas novootvorenu pivnicu „Molly Malone“ u Prijedoru zbog neizdavanja fiskalnog računa i zabranila joj rad na period od 30 dana, rekao je Srni menadžer pivnice Danijel Surtov.

On je naglasio da se u ovom lokalnu izdaju fiskalni računi i da je u pitanju bila greška radnika, ali da smatra da je pogubno zatvarati lokal na mjesec dana i 15 radnika na taj način ostaviti bez primanja.

„Mislim da je u današnje vrijeme velike krize i još veće nezaposlenosti u najmanju ruku neodgovorno izricati zabranu rada prilikom prve kontrole. Vjerujem da bi jednake efekte po fiskalnu disciplinu dale i rigorozne novčane kazne, a radnici bi bili pošteđeni“, rekao je Surtov.

Prema njegovim riječima, neumjesno je i to što su radnici Poreske uprave nakon uočene nepravilosti istjerali sve goste jer zabrana rada počinje istog trenutka umjesto da to bude dan kasnije da se gosti ne uznemiravaju.

„U ovaj lokal, koji je ranije bio samo kafić, uložili smo dosta novca, uveli kuhinju i zaposlili 15 radnika. Otvoren je tek prije 23 dana i sve vrijeme odlično smo radili. Sada ćemo morati otkazati i muziku uživo koju smo angažovali, kao i rezervacije svih gostiju koji su ovdje željeli proslaviti pravoslavnu Novu godinu“, dodao je Surtov.

On je istakao da se njegova porodica već 13 godina bavi ugostiteljstvom i da sada, pored pivnice, u restoranu i motelu „Le pont“ u Prijedoru, te u svadbenom salonu „Lukas“ u Banjaluci imaju oko 45 radnika, a svakoga ljeti angažuju dodatni broj sezonskih radnika.

„Nije prvi put da nam ljudi šalju razne kontrole. Od nas se očekuje da se redovno plaćaju sve obaveze prema državi i mi ih sve izmirujemo i nikada nikom nismo ostali dužni. Zato i od kontrolnih organa očekujemo dosljednost odnosno da na isti način budu kažnjeni svi koji naprave ovakav propust. Nažalost, propusta je i mnogo većih i mnogo više“, dodao je Surtov.

Na ulazu u pivnicu istaknuto je obavještenje Poreske uprave Republike Srpske da lokal neće raditi od 11. januara do 10. februara, a vrata su zapečaćena uz upozorenje da je povreda pečata krivično djelo. U zapisniku Poreske uprave Republike Srpske navodi se da vlasnik lokala ima pravo na žalbu u roku od 15 dana, ali da žalba ne odlaže izvršenje.

U Poreskoj upravi Republike Srpske Srni je rečeno da se detaljnije informacije mogu dobiti u utorak, 15. januara, te da su u toku redovne aktivnosti ove institucije u kojima su na meti oni koji ne izdaju fiskalne račune, oni koji uopšte nemaju fiskalne kase ili oni koji imaju lažne fiskalne kase.
SRNA i GradPrijedor.com

Comments are closed.