Poreska uprava RS: Prijedorska pivnica „Molly Malone“ zapečaćena zbog lažne fiskalne kase

srna-pivnica molly malonePoreska uprava Republike Srpske zapečatila je novootvorenu pivnicu „Molly Malone“ u Prijedoru ne zbog toga što nije izdala fiskalni račun nego zbog toga što ima lažnu fiskalnu kasu, rečeno je Srni danas u Poreskoj upravi Republike Srpske.

„Ovaj poreski obveznik jeste fiskalizovan i ima fiskalnu kasu, ali pored fiskalne ima i duplu, nefiskalnu sa koje je izdavao nevalidne račune“, kazao je portparol Poreske uprave Republike Srpske Ivan Vučković.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su, u sklopu redovnih aktivnosti kontrolisanja primjene Zakona o fiskalnim kasama, prošle sedmice u Prijedoru, osim pivnice, zapečatili i jedan prodajni objekat na buvljaku „Vilako“.

„U oba slučaja Poreske uprave Republike Srpske pokrenula je postupak za trajno oduzimanje zatečenih nefiskalnih registar kasa, te postupak za izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana“, naveo je Vučković.

On je dodao da se protiv odgovornih lica koja su obavljali djelatnost u ovim objektima podnosi prekršajni nalog, a sagledava se i osnov za krivičnu odgovornost za krivična djela lažne poreske isprave i utaje poreza i doprinosa.

„Na meti poreskih inspektora i dalje će biti oni koji ne izdaju fiskalne račune, oni koji uopšte nemaju fiskalne kase ili oni koji imaju lažne fiskalne kase što je najteža povreda fiskalne discipline“, dodao je Vučković.

Menadžer zapečaćene pivnice Danijel Surtov ranije je rekao Srni da je razlog zatvaranja lokalan neizdavanje fiskalnog računa.

Kazna za neizdavanje fiskalnog računa je od 2.000 do 15.000 KM, ako je prodavac pravno lice, odnosno od 500 do 1.500 KM ako je prodavac preduzetnik. Ako je prekršaj napravilo pravno lice kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 500 do 3.000 KM.

Kazna za neposjedovanje fiskalne kase je zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana, a za posjedovanje duple ili lažne fiskalne kase zabrana rada na 30 dana.
SRNA

Comments are closed.