Posao dobilo oko 200 nezaposlenih

Dvjestotinak nezaposlenih iz prijedorske regije prekjuče je na Međunarodnom sajmu zapošljavanja u Prijedoru uspjelo doći do posla. Najviše će ih završiti u slovenačkim firmama za koje je vladao i najveći interes među nezaposlenima, a znatan broj platu će zarađivati u domaćim firmama koje su juče istakle potrebu za kadrom.

Svoja vrata nezaposlenima otvorila su 23 preduzeća iz Slovenije i RS, koji su iskazali potrebu za 1.001 radnikom raznih profila. Najviše radnika, 164, tražila je „Fortis grupa“, koju čini više preduzeća iz oblasti građevinarstva i niskogradnje, dok su se Slovenci u potrazi za 131 radnikom najviše zanimali za zanatlije.

Sajam je otvorio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Boško Tomić, koji je istakao da otvaranje novih radnih mjesta predstavlja suštinsko rješenje za sve probleme i pojedinaca i društva.

„Posao se ne čeka, nego traži, a ovo je naš pokušaj da nezaposlenima pružimo da nađu zaposlenje“, rekao je Tomić i izrazio zadovoljstvo da su domaća preduzeća iskazala potrebu za oko 800 radnika.

On je podsjetio da je Vlada RS nedavno odobrila 5.000.000 KM za zapošljavanje demobilisanih boraca i lica iz porodica u kojima niko nema zaposlenje.

„Uz ovo Fond za profesionalnu rehabilitaciju izdvojiće 900.000 KM za stimulisanje zapošljavanja invalida, a Zavod za zapošljavanje će i ove godine nastaviti projekat sufinansiranja pripravnika“, naveo je Tomić, podsjetivši da je prošle godine 540 fakultetski obrazovanih mladih ljudi dobilo priliku da kroz ovaj program odradi pripravnički staž.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Nedeljko Veselinović naveo je da u RS ima oko 137.000 nezaposlenih radnika i da su sajmovi zapošljavanja odlična prilika za smanjenje tog broja.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.