Posao sa švedskom Ikeom donosi osam miliona KM

Firma Scontoprom iz Prijedora ove godine će švedskoj Ikei isporučiti 30 posto više presvlaka za namještaj, čime će prihod ove firme biti uvećan za osam miliona maraka.
Ovo je „Avazu“ potvrdila Elizabeta Josipović, vlasnica i direktorica Scontoproma, nakon povratka iz Švedske, gdje je ugovorila posao. Istakla je da će se do kraja aprila, kada budu poznati i rezultati poslovnih pregovora, Scontopromov namještaj i presvlake najvjerovatnije naći na tržištima Italije, Njemačke, Libije, pa čak i Meksika.
– U ovom trenutku mogu reći samo da ćemo za meksičko tržište raditi presvlake od kože i štofa. Isti posao dogovaramo i s njemačkim kupcem. Za Italijane, osim sofa, radimo i krevete. Riječ je o masivnom i već prepoznatljivom Urban namještaju za koji su zaintersirani i kupci iz Libije i Sudana, za koje smo posljednjeg mjeseca pripremili novu liniju lako sklopivog namještaja – kazala je Josipović i dodala da će se nakon BiH Urban namještaj naći i u dva Scontopromova maloprodajna objekta u Sloveniji.
Ona naglašava da bi se vlasti u BiH, umjesto što se časte zapaljivom izbornom retorikom, trebale konačno pozabaviti privredom, koja je, kako kaže Josipović, bukvalno na koljenima.
– Njihova retorika predstavlja nam i veliki problem prilikom ugovaranja poslova u inostranstvu, jer strani investitori zbog naših političkih sukoba, optuživanja, previranja, sumnjaju u sigurnost našeg tržišta. Tako da nerijetko, a to je i moj slučaj, mnogo vremena i energije trošimo na ubjeđivanje da su firme iz BiH potpuno sigurne kao dobavljači – kaže Josipović.
U Scontopromu je u tri pogona, u Brezičanima kod Prijedora, Prnjavoru i Sanskom Mostu, zaposleno skoro 600 radnika. Josipović je naglasila da ne podržava prijedlog Sindikata tekstila, kože i obuće RS za organiziranje generalnog štrajka, jer bi, kako je rekla, od štrajka bilo više štete nego koristi.
Dnevni avaz

Comments are closed.