Posao za 94 invalida

Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS odobrio je 380.000 KM za zapošljavanje 94 invalida na osnovu zahtjeva koji su stigli na posljednji javni poziv za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

Zoran Tepić, direktor Fonda, čije je sjedište u Prijedoru, juče je na konferenciji za novinare rekao da je u toku potpisivanje ugovora sa poslodavcima iz RS i invalidima.

„Kod 50 poslodavaca biće zaposleno 70 invalida, a 24 invalida dobila su novac za samozapošljavanje“, precizirao je Tepić.

On je dodao da su sredstva dodijeljena zainteresovanim poslodavcima i invalidima iz Banjaluke, Prijedora, Novog Grada/Bosanskog Novog, Bosanskog Broda, Kozarske/Bosanske Dubice, Gradiške/Bosanske Gradiške i Srebrenice.

Ranije ove godine posredstvom Fonda zaposleno je 200 invalida, za šta je izdvojeno 800.000 KM.

Tepić kaže da postoje realne šanse da se do kraja ove godine bude zaposlen još jedan određeni broj invalida o kojima Fond vodi brigu i koji raspolažu sa valjanim projektima vezanim za njihovo samozapošljavanje.

„Invalidima kojima pomažemo u samozapošljavanju dodjeljujemo po 4.000 KM. Na pomoć takve vrste mogu da računaju i poslodavci koji u svojim preduzećima zapošljavaju invalidna lica i sa kojima smo potpisali ugovor o zapošljavanju lica sa invaliditetom“, rekao je Tepić.

Na području RS živi oko 90.000 lica sa invaliditetom od čega su polovina njih ratni vojni invalidi.

Za tri godine posredstvom Fonda zaposleno je 1.014 invalidnih lica.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.