Posjeta bivšem logoru Trnopolje

U Trnopolju kod Prijedora danas je, u okviru obilježavanja 20. godišnjice od uspostavljanja logora u ovom mjestu, organizovan memorijalni skup i položeno cvijeće u znak sjećanja na Bošnjake stradale tokom proteklog rata. Više desetina bivših logoraša kao i ranijih, i ove godine se okupilo ispred kompleksa nekadašnjeg ratnog logora Trnopolje, kroz koji je, prema nepotpunim podacima, za nepunih sedam mjeseci prošlo 30.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Nijedan zločin koji se desio u Bosni i Hercegovni ne smije biti zaboravljen, a svi počinioci moraju biti kažnjeni, naglasio je predsjednik Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ Edin Ramulić, koji je istakao da još uvijek nije poznata sudbina više od hiljadu Prijedorčana.
Logor u Trnopolju se sastojao od jednospratne zgrade bivše škole, uz koju se nalazila nekadašnja mjesna zajednica sa kinom, poznata kao „dom“, dok je jedan dio logora bio okružen bodljikavom žicom.
Odbacujući uz ogorčenje tvdnje da je logor Trnopolje bio „samo prihvatni centar“, u udruženjima koja okupljaju bivše logoraše podsjećaju da je u njemu ubijeno 90 osoba, među kojima žena s malim djetetom koje je držala u naručju, da su tu vršena silovanja i druge torture nad zatočenicima.
I Haški tribunal je utvrdio da je to bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica od 13 godina, a poznato je da je iz logora u avgustu 1992. godine izvedeno 200 logoraša koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.
Tekst – FENA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.