Posjetom Partizanskom groblju obilježen Dan pobjede

Povodom 9. maja-Dana pobjede nad fašizmom u nedjelju je na Partizansko groblje na Urijama više delegacija položilo vijence i cvijeće, a potom je održan istorijski čas. Preživjelim veteranima Narodnooslobodilačke borbe i poštovaocima tekovina antifašizma, ispred spomenika na Urijama, gdje su sahranjeni i posmrtni ostaci prvog komandanta kozarskih partizana, narodnog heroja Mladena Stojanovića u ime SUBNOR-a obratio se Veljko Rodić. On je poručio mladim generacijama da ne zaborave svoje pretke koji su se priključili antifašističkoj koaliciji i dali nemjerljiv doprinos pobjedi mira i slobode, humanosti i solidarnosti nad fašizom i nacizmom. „Mlade generacije imaju obavezu da čuvaju slobodu i da se staraju da se ubuduće nešto slično ne ponovi, nego da se svim silama brani domovina, a na to nas obavezuju sve žrtve fašističkog terora“, naglasio je Rodić.

Prisutnima se obratio i zamjenik načelnika opštine Milenko Ðaković, koji je naglasio da 9. maj predstavlja dan koga sve sadašnje, ali i generacije koje dolaze, moraju pamtiti i obilježavati, kao još jednu potvrdu vječite čovjekove težnje ka slobodi življenja, misli, slobodi duha. „Tom težnjom oduvijek je bio inspirisan i naš narod. Pogotovo narod Kozare i Potkozarja“, rekao je Ðaković, podsjetivši na doprinos i žrtve naroda ovog kraja, u kojem je stradao svaki šesti stanovnik tokom Drugog svjetskog rata. Na prigodnom istorijskom času učenici Osnovne škole „Petar Kočić“ govorili su stihove pjesama iz narodnooslobodilačkog rata. Ispred spomenika na Partizanskom groblju na Urijama vijence su položile delegacije opštine, Opštinskog odbora SUBNOR-a, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca opštine Prijedor, Osnove škole „Petar Kočić“ i više političkih partija.
S područja Prijedora u NOB-u je učestvovalo oko 5000 partizanskih boraca, od kojih je 2984 izgubilo živote. Prijedor je dao 10 narodnih heroja i 564 prvoborca. Danas je među živima samo sedam nosilaca Partizanske spomenice, odnosno učesnika rata iz 1941. godine za koje je zamjenik načelnika opštine Milenko Ðaković priredio i svečani prijem.

Comments are closed.