Poskupio gradski prevoz u Prijedoru

Auto-prevoznici u Prijedoru podigli su cijene svojih usluga u javnom prevozu od 10 do 30 odsto. Tako sada karta u gradskom prevozu u jednom pravcu umjesto jedne marke košta od 1,10 do 1,30 KM.
Tu odluku auto-prevoznici su donijeli zbog, kako objašnjavaju, skoro svakodnevnog poskupljenja goriva.
Aleksandar Jeftić, šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge opštine Prijedor, rekao je da su u opštini analizirali stanje sa povećanjem cijena auto-prevozničkih usluga s obzirom na učestala poskupljenja goriva, repromaterijala guma, te da su donijeli zaključak da bi opravdano povećanje cijena auto-prevoznika moglo da se kreće u omjeru od 20 odsto.
„Prevoznicima koji imaju ugovore sa opštinom i koji su podnijeli zahtjev za povećanje cijena to je odobreno, ali uz našu ogradu da se poskupljenje kreće u omjeru od pet do 20 odsto“, naglasio je Jeftić.
On smatra da bi autobuska karta u prigradskom i gradskom saobraćaju trebalo da iznosi 1,20 KM umjesto jedne KM. Pojasnio je da su auto-prevoznici tražili poskupljenje od 30 odsto, što im nije odobreno.
Auto-prevoznik Zoran Grbić, vlasnik „Boss prevoza“ iz Prijedora, povećao je cijene karata u prosjeku od deset do 30 odsto.
„Prinuđen sam na to jer su cijene goriva u posljednje vrijeme nenormalno divljale. Više se uopšte ne isplati voziti, jer se uveliko smanjio i broj putnika na prigradskim i gradskim linijama“, rekao je Grbić.
Jeftić je kazao da ima i prevoznika koji nisu povećavali cijene svojih usluga.
Cijenu autobuske karte od jedne KM zadržala je Dušanka Švraka, vlasnica auto-prevozničke firme „Fisch“. Kaže da njena firma drži jednu autubusku liniju od Raškovca do Pašinca, te da nije podnosila zahtjev za poskupljenje.
„Očito je da ljudi nemaju novac i da je za nekog i jedna marka veće izdvajanje. Sve dok se budem mogla nositi sa stalnim poskupljenjem goriva, neću povaćavati cijenu autobuske karte“, kazala je Švraka.
Neki od prevoznika su podigli cijene i učeničkih karata, tako da je prosječna mjesečna đačka karta skuplja za pet KM.
Tekst – Nezavisne novine
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.