Poslije čuda, počelo prikupljanje donacija

CrkvaUz nekoliko stotina vjernika juče je u crkvi Rođenja presvete Bogorodice na Pašincu kod Prijedora održano molitveno sabranje, a povodom oglašavanja zvona koja su u ovom božjem hramu u noći između 30. i 31. jula sama zvonila. Crkvu na Pašincu su pohodili brojni vjernici koji su čuli za znak koji je, kako se vjeruje, narodu silom nebeskom pokrećući zvona na crkvi uputio sam Bog, a kako bi se taj isti narod molitvama, sabranjem i ljubavlju okupio oko svoje crkve čija je obnova u toku. Paroh crkve na Pašincu, jerej Vladislav Vučanović rekao je okupljenim vjernicima da je čudesnim oglašavanjem zvona na crkvi u vrijeme svetkovanja Ognjene Marije, 45 minuta iza ponoći sam Gospod uputio božji znak vjernom narodu kao poruku i opomenu da se vrate svome tvorcu. „Zvono na crkvi nema sumnje pokrenuto je božjom silom i po priči naroda koji živi oko ovog božjeg hrama, zvonilo je blizu dva minuta. O tome sam upoznao i episkopa banjalučkog gospodina Jefrema i on je potvrdio da se radi o pozivu božjem upućenom pravoslavnim Srbima, da se vrate svojim korijenima i vjeri svojoj i da dovrše obnovu ove crkve koja je naša svetinja“, kazao je paroh Vladislav Vučanović.

Vladika Jefrem na bogosluženje u crkvu Rođenja presvete Bogorodice na Pašincu poslao je svoje izaslanike, protojereja Stavrofora Veselina Mijatovića i protođakona Čedu Vranića koji su uz sasluženje sveštenika prijedorske crkve prisustvovali svetoj liturgiji i akatistu i blagodarnosti presvetoj Bogorodici.

Nakon liturgije u crkvi u kojoj se čudesno oglasilo zvono, počelo je i prikupljanje donacija za dovršetak obnove ovog božjeg hrama na kojem je za sada obnovljen samo krov, dok unutrašnjost zbog nedostatka sredstava propada. Zbog oglašavanja crkvenog zvona na Pašincu iz Omarske je došla i Mira Marjanović. Potegla je kaže dug put, jer je ovo po njoj i božji znak. „Prije pedeset godina na isti način se oglasilo zvono u našoj crkvu u selu Marićka kod Omarske. Crkva je, dakle, sama zvala vjernike da se okupe oko svoje bogomolje. Zato sam došla i molila se presvetoj Bogorodici da svima nama vjerujućima da snage i zdravlja da obnovimo svoje bogomolje“, govori Mira Marjanović.

Sa Pašinca su molitvom pozvani i vjernici drugih vjeroispovijesti da obnove svoje bogomolje, crkve, džamije i sinagoge.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.