Poslodavac kriv za krah prijedorskog Impra

Pedesetak radnika prijedorskog „Impra“, od ukupno 73, koliko ih je bilo kada je početkom aprila ove godine ovaj kolektiv otišao pod stečaj, juče je mirno protestovalo.
Oni su se okupili u krugu preduzeća kako bi ih stečajni upravnik Aleksa Nježić informisao o daljim postupcima i proceduri stečajnog postupka. Vidno razočarani radnici optuživali su poslodavca da je uništio proizvodnju odvlačeći, kako tvrde, zaradu u preduzeće „Orion 3“, koje je i većinski vlasnik „Impra“ sa 56 odsto akcija.
Nježić je rekao da je još rano govoriti o ukupnom dugu „Impra“, ali da on nije svakako samo devet miliona maraka, koliko je evidentirano u knjigovodstvenoj službi.
– Još nismo upoznati šta je sve opterećeno hipotekom i kreditima i kamatama. Nakon što se održi Skupština povjerilaca mnogo toga će biti jasnije – rekao je Nježić, dodajući da je u ovom trenutku teško govoriti o mogućem pokretanju proizvodnje u „Impru“. Za tako nešto, kaže on, postoji oprema i radna snaga, ali ne i obrtni kapital.
Mladen Došen, jedan od radnika „Impra“, tvrdi da je radnicima poslodavac ostao dužan šest plata i da im je nepovezano šest godina radnog staža. On tvrdi da je proizvodnja u „Impru“ mogla da se održi da većinski vlasnik nije sav prihod nosio u matično preduzeće.
– „Impro“ je dnevno isporučivao i po sedam tona gotovih proizvoda. Posla je bilo, ali ne i volje da se održi preduzeće. Sve što je zarađivano odlazilo je u „Orion 3“ u Banjaluci, a „Impro“ je lagano propadao – tvrdi Došen.
Milica Mandić, koja je u ovom preduzeću provela 19 godina, kaže da ne zna šta će i kuda će.
– Imam 43 godine i samohrana sam majka. Ko će me primiti na posao, neće niko. Imam kredit. Digla sam ga uvjerena da će firma raditi bez problema, ali, evo, dobila sam, kao i moje radne kolege, radnu knjižicu – priča Milica.

Stečaj
Stečaj u „Impru“ predložili su preduzeće „Top farm“ iz Nove Topole i „Hipo Alpe Adrija lizing“ zbog neizmirenih dospjelih obaveza. Saznajemo da je „Impro“ imao i ogroman dug za struju koji je iznosio ukupno 400.000 KM.
Ovo preduzeće privatizovano je 2006. godine, a njegov većinski vlasnik postalo je preduzeće „Orion 3“ iz Banjaluke, koje je kupilo 56,34 odsto akcija.
Glas Srpske

Comments are closed.