Postavljen kamen temeljac za zgradu sa 50 stanova

kamen

Polaganjem kamena temeljca u Prijedoru je danas započela izgradnja zgrade sa 50 stanova za izbjeglice, raseljena lica i povratnike u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da Prijedor već ima isksutva u oblasti neprofitnog socijalnog stanovanja koje će i ovdje primjenjivati i da je vrijednost ove zgrade 1.018.000 evra, a rok izgradnje početak decembra 2017. godine.

„Pored ove zgrade, na proljeće iduće godine planiramo još jednu, sa 32 stana, u naseu Raškovac, a po okončanju stambenog zbrinjavanja, očekujem dalju saradnju sa međunarodnom zajednicom na projektima infrastrukture i zapošljavanja“, rekao je Pavić u obraćanju na svečanosti u povodu početka radova.

On je naglasio da je važno da su domaći izvođači radova dobili poslove i da se zgrade prave u gradu, a ne izvan grada, kako bi se stanari tih zgrada potpuno integrisali sa stanovnicima grada Prijedora.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da su budući stanari ove zgrade svoje zahtjeve poslali još prije 3 godine, a da je na svim nivoima u BiH bilo više od 26.000 zahtjeva.

„Mi smo od grada Prijedora dobili projekat za ovu zgradu unaprijed i očekujemo da će tako biti i za novu zgradu čija je vrijednost milion i po maraka. U sklopu ovog regionalnog programa planiramo obnoviti još 44 stambene jedinice u Prijedoru, tako da je to sve ukupno vrijedno 5,2 miliona maraka“, rekao je Čordaš.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović podsjetio je da je Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja planira obuhvatiti 5.400 porodica u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, da program finansiraju donatori i da su ukupni troškovi 200 miliona KM sa lokalnim učešćem od 15 odsto.

„U ovoj fazi – podprojekat tri BiH – vrijednoj 28,8 miliona KM, predviđene su 252 stambene jedinicie u Republici Srpskoj, 178 u Federaciji BiH i osam u Brčko distriktu“, rekao je Jović.

On je naveo da su dodatne potrebe za jednicama neprofitnog socijalnog stanovanja iskazali Prijedor, Tuzla i Brčko i da nada da će donatori odobriti dodatna tri miliona maraka.

„Time će se, uz doprinos ovih lokalnih zajednica, izgraditi još tri zgrade sa 74 stana, od kojih 32 u Prijedoru“, dodao je Jović.

Predstavnik CRS-a /Catholic Relief Services/ Mark D`Silva čestitao je rukovodstvu Prijedora zato što je grad Prijedor prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je usvojila strategiju socijalnog stanovanja i koja je krenula sa socijalnim stanovanjem u praksi.

„CRS će nastaviti partnerstvo i sa gradom i sa ministarstvima i raditi na ekonomskim i socijalnim aspektima kroz razne projekte“, dodao je D`Silva.

Autor: SRNA

Comments are closed.