Posveta župne crkve Presvetog Srca Isusova u Šurkovcu

Banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica posvetio je prošle subote, 11. avgusta u Šurkovcu kod Prijedora župnu crkvu Presvetog Srca Isusova, sagrađenu u istoj veličini i na istim temeljima prijašnje koja je srušena u proteklom ratu.

Samom posvećenju ove crkve prisustvovalo je oko tri hiljade vjernika koji su od ranih jutarnjih časova stizali iz raznih krajeva BiH i inostranstva. Svi oni su se zajedno molili, pjevali i radovali tom velikom događaju. Iako je nova šurkovačka crkva prostrana, ovaj put je bila pretijesna da primi sve zainteresivane pa su mnogi od njih misu pratili u crkvenom dvorištu.

„Ono što smo dugo sanjali, danas smo i doživjeli, Bože, hvala ti“, istakao je na početku mise biskup Komarica, vidljivo ganut velikim brojem hodočasnika i novom crkvom, koju je domaći župnik dr. fra Ivo Pavić uz pomoć svojih župljana, brojnih hodočasnika i donatora uspio sagraditi za tri godine. Komarica mu je posebno zahvalio na njegovom dušebrižništvu i neumornom propovijedanju Božjeg milosrđa te se zahvalio svima koji su pomogli gradnju crkve.

U novi oltar uz certifikat i povelju o gradnji crkve ugrađene su relikvije sv. Dominika, budući da župa postoji još od 13. vijeka, u vrijeme sv. Franje i sv. Dominika. Uz domaćeg župnika dr. fra Ivu Pavića, definitora franjevačke provincije fra Josu Oršolića, dekana bihaćkog dekanata preč. Ivu Arlovića te desetak svećenika koncelebrirali su i prijašnji župnici, fra Josip Božić i fra Marko Tonković.

Domaći župnik fra Ivo, kojemu su pljeskali u znak zahvale za njegovo predano dušebrižništvo, zahvalio je na kraju mise svojim župljanima, a na poseban način hodočasnicima, kojih je samo ove godine kroz župu prošlo oko 120 hiljada, a koji su svojim prilozima pomogli da se u kratkom roku sagradi tako velelebna crkva. Kumu crkve župljaninu Anđelku Miškoviću uz ostale poklone posebno je zahvalio na župi darovanom zemljištu na kojem planiraju napraviti nogometno igralište.

Veselje je nastavljeno i pod velikim šatorom uz duhovne pjesme i zajednički ručak koji je bio pripremljen za sve hodočasnike. Poput prvih kršćana koji su na svoje susrete donosili ono što su imali, brojni su hodočasnici iz BiH i Hrvatske, od Dalmacije, Zagorja, Slavonije… donijeli ono najljepše te se na stolovima našlo raznih specijaliteta.

Pozdrave i zahvale kako župniku, tako i župljanima i hodočasnicima koji u tu župu rado dolaze slaviti euharistiju, pod šatorom je uputio biskup Komarica, a ispred prisutnih predstavnika vlasti ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš.
Tekst – Biskupija Banja Luka
Foto – zupa-surkovac.com

Comments are closed.