Potkozarsko prelo oživjelo običaje

Proglašenjem pobjednika u mjesnom domu u Čirkin Polju u četvrtak uveče u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Kozara“ završeno je Dvanaesto potkozarsko prelo.
Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji ovog društva koje njeguje narodne društvene igre i običaje. Kao i ranijih godina, prelo je trajalo 30 dana, a u sali mjesnog doma svakog vikenda okupljale su se ekipe i pojedinci koji su se nadmetali u kapanju i trikanju.
– Ove godine u kapanju takmičilo se osam ekipa sa područja opština Prijedor i Oštra Luka, te isto toliko pojedinaca u disciplini trikanja – rekao nam je Dušan Mikić, predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, dodajući da je takmičenje proteklo u fer-pleju i da su pobjednici zaista i zaslužili da budu najbolji.
Tako su, prema riječima Mikića, najbolji u kapanju, tradicionalnoj društvenoj igri skrivanja novčića ispod priglavaka, bili članovi ekipe „Tamburica“ iz Jutrogošte kod Prijedora, dok je najbolji trikač bio Miloš Kos iz Petrovog Gaja, takođe kod Prijedora.
– Ponosni smo na pobjedu i ovaj pehar koji smo dobili. Osvajali smo i do sada razna priznanja i nagrade, ali ovo je prvi put da za pobjedu dobijemo pehar. Ovaj pehar stavićemo u vitrinu našeg kluba i čuvati ga kao dragu uspomenu – kaže Dragoja Vila, kapiten ekipe „Tamburica“.
Svoje zadovoljstvo nije krio ni Miloš Kos. Kaže da u životu nije imao priliku da dobije nikada nikakvu nagradu, pa ga ova posebno raduje.
– Prvi put u životu dobijam priznanje za takmičenje i vrlo sam srećan – priča nam Miloš, koji je na prelo stigao u pratnji unuka.
Trikanje je, kaže, naučio još kao dijete i malo ko je mogao da ga pobijedi u rodnom selu.
Milenko Kobas, predsjednik KUD-a „Kozara“, ističe da je Potkozarsko prelo jedna od redovnih manifestacija koju organizuje ovo društvo.
– U posljednje vrijeme dosta radimo na afirmisanju folklorne sekcije, ali ne umanjujemo ni značaj njegovanja narodnih običaja i igara, zbog čega svake godine organizujemo Potkozarsko prelo, koje traje gotovo mjesec – kaže Kobas.
U kulturnom programu posjetiocima se predstavilo više izvornih grupa, koje su izvodile potkozarsku ojkaču, potom članovi folklorne, dramske i recitatorske sekcije.

Monolog
Posebnu pažnju publike privukao je monolog Mitketa iz čuvene „Koštane“, kojeg je uz podršku folklorne sekcije izveo Milenko Spasojević, korisnik usluga prijedorskog Doma za djecu i omladinu ometenu u razvoju.
– Milenko već neko vrijeme vrlo uspješno izvodi ovaj monolog i svaki put oduševljava publiku. Na nastupima mi je uvijek bolji nego na probama – kaže defektolog Ljubica Kovačević. Milenko, koji je rodom iz Zvornika, a u prijedorskom domu boravi već nekoliko godina, istakao je kako voli da nastupa pred publikom.
Glas Srpske

Comments are closed.