Potpisan sporazum o poštivanju izbornog etičkog kodeksa

etika

Sporazum o poštivanju izbornog etičkog kodeksa za političke kandidate na lokalnim izborima 2016. godine u Prijedoru su danas potpisali predstavnici jedanaest političkih partija i koalicije „Prva tolerancija“.

Predstavnica OEBS-a Željka Mirković rekla je da je ovakav sporazum potpisan do sada u 16 opština i gradova u BiH, a da bi do početka predizborne kampanje trebalo da bude poptisan u još pet lokalnih zajednica.

„Ovaj dokument nije obavezan niti obavezujući, nego predstavlja dobru volju političkih subjekata da njegove odredbe poštuju tokom kampanje“, rekla je Mirkovićeva prilikom potpisivanja sporazuma.

Ona je najavila da će se u naredna dva dana na Jahorini održati seminar za predstavnike civilnog društva i medija koji će biti zaduženi da prate poštivanje sporazuma tokom same kampanje, a poštivanje sporazuma pratiće i građani i sami politički subjekti.

Sporazumom su se potpisnici složili da će se pridržavati svih zakona i standarda koji regulišu izborni proces, da će poštovati pravo birača da slobodno glasaju u skladu sa svojim uvjerenjima i uzdržavati se od upotrebe bilo kakvog pritiska koji mogu da utiču na izbor birača i da će koristiti činjenične dokaze u prilog svojim argumentima i uzdržavati se od klevetanja drugih kandidata ili korištenja informacija koja se tiču privatnog ili porodičnog života drugih kandidata.

Takođe će izbjegavati iskorištavanje svog položaja u javnom, privatnom ili neprofitnom sektoru kako bi se vršio pritisak na birače ili ilegalno koristili sredstva za podršku svoje kampanje, izbjegavati korištenje retorike mržnje ili predrasuda na osnovu rase, spola, vjere, nacionalnosti ili političkih uvjerenja i brinuti se da sve aktivnosti kandidata tokom kampanje slijede ove principe odnsono osuditi sve poteze tokom kampanje koji krše ova načela.

Sporazum su potpisali predstavnici Dekomratkse fronte, Demokratskog narodnog saveza, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Narodnog demokratskog pokreta, Partije demokratskog progresa, Partije ujedinjenih penzionera, Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije BiH, Srpske demokratske stranke, Srpske radikalne stranke Republike Srpske i Socijalističke partije.

Autor: SRNA

Comments are closed.