Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Novi Grad

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, i Jang Sju generalni direktor kineske kompanije „SDHS-CSI BH“ potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Novi Grad, odnosno prvu fazu od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometra.

Vrijednost ovog autoputa je 297 miliona evra, a kako je rekao Trninić potpisivanje ugovora je rezultat trogodišnjih razgovora i dogovora, napominjući da od danas počinju teći rokovi koji podrazumijevaju da u naredne dvije godine bude završena eksproprijacija zemljišta.

Man Jang, zamjenik predsjednika Upravnog odbora „Shandong International“, koje je registrovalo svoje privredno društvo u RS, „SDHS-CSI BH“, je rekao da je ovo prvi projekat na Balkanu koji se gradi po principu koncesije te da je ubijeđen da će kompanija ovaj posao da uradi kako valja.

Takođe, naglasio je da vjeruje da će se u roku kraćem od pet godina koji je definisan ugovorom, autoput biti završen.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da se radi o velikoj razvojnoj prilici u Republici Srpskoj te da je namjera da što prije Republika Srpska sa autoputem izađe na Drinu i spoji se na putnu infrastrukturu Srbije.

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor.

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost autoputa, plaćati 32,5 miliona evra godišnje naknade, a kako je planirano, taj će novac biti obezbijeđen od putarine.

Autor: Uroš Vukić – Nezavisne Novine

Comments are closed.