Potpisana Povelja o bratimljenju Prijedora i Bovca

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić i župan slovenačke opštine Bovec Danijel Krivec potpisali su danas Povelju o bratimljenju, što je rezultat dugogodišnje saradnje ove dvije opštine. „Mi smo danas krunisali nešto na čemu smo radili  gotovo sedam godina i zato je naše zadovoljstvo veće jer smo ozvaničili nešto što je već zaživjelo u praksi, a tiče se kulturne, sportske, pa i privredne saradnje“, rekao je Pavić. On je dodao da Prijedoru treba saradnja za lokalnim zajednicama iz Evropske unije i iskustvima koja su oni stekli, da ne bi pravili greške i udaljavali se umjesto da se približimo porodici evropskih zemalja. Župan slovenačke opštine Bovec Danijel Krivec je rekao da ova opština Prijedoru može prenijeti pozitivna iskustva iz oblasti lokalne samouprave i iz oblasti pristupnih fondova Evropske unije.

 

„Mislim da je ovaj čin označio početak još bliže saradnje i da ćemo u budućnosti jedni od drugih puno naučiti, a na dobrobit naših građana“, rekao je Krivec. Svečanosti bratimljenja prisustvovao je i ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac  koji je zaželio da ova saradnja bude dugotrajna i plodonosna. „Uvijek je zadovoljstvo kada neka opština iz Republike Srpske stiče nove prijatelje, a smatram da ono što Prijedor, pored kulturne i privredne saradnje, može učiti od Bovca je izlaz u Evropsku uniju“, kazao je Lipovac dodajući da je ovo istovremeno i novi korak saradnje Republike Slovenije i Republike Srpske.

 

Ambasador Slovenije u BiH Andrej Graseli, koji je takođe prisustvovao ovoj svečanosti, je istakao da ne može da bude  dobrih odnosa među državama kad nema dobrih odnosa među ljudima. „Smatram da je posebnu ulogu ovdje imala saradnja sa slovenačkom zajednicom u Prijedoru i da će ova potpisana povelja  pridonijeti daljem razvitku međusobnih odnosa, ali i država Slovenije i Bosne i Hercegovine“, rekao je Graseli. Alenka Uduč, predsjednica Udruženja Slovenca „Lipa“ koje djeluje u Prijedoru je istakla veliki značaj koji ovo bratimljenje ima za slovenačku zajednicu u gradu na Sani. Nadam se da će u budućnosti međusobna saradnja biti još bolja i da će prije svega dovesti do novih radnih mjesta, naročito za Prijedorčane.

Povodom ovog događaja u Prijedoru su organizovani i Dani slovenačke kulture, tako da će večeras pozorišna grupa „BC“ iz Bovca odigrati predstavu „Kod seoskog bunara“ a biće priređen i koktel sa degustacijom slovenačke hrane i pića, dok je za sutra predviđen koncert pod nazivom „Slovenački plesovi u Prijedoru“ i tradicionalna slovenačka Božićna zabava.

 

Comments are closed.