Potpun ugođaj za ljubitelje zime

Treća privredno-turistička manifestacija „Dani zime na Kozari“ okupila je juče na Mrakovici kod Prijedora brojne ljubitelje zimskih sportova.

Kako su istakli organizatori dvodnevne manifestacije, turističke organizacije opština Gradiška, Kozarska Dubica i Prijedor, ovo druženje koje je već preraslo u tradiciju postalo je prepoznatljiv turistički brend Kozare i Potkozarja.

Kozara je, za razliku od prošle godine, učesnike dočekala „obučena“ u zimsko ruho, što je upotpunilo sportski ugođaj. Takmičari su od ranih jutarnjih časova na ovu planinu pohrlili iz raznih krajeva Republike Srpske, a nadmetali su se u grudvanju, sankanju, trčanju na skijama, nošenju tacni po snijegu i raznim drugim zimskim sportskim disciplinama.

Otvarajući manifestaciju Nino Jauz, načelnik opštine Kozarska/Bosanska Dubica, kazao je da je važno učestvovati, te da su svi oni koji su došli na Kozaru bez obzira na sportske rezultate pobjednici.

„Zadovoljstvo je danas biti na Kozari i družiti se s učesnicima ove manifestacije. ‘Dani zime’ nisu samo promocija turizma, već zajednički pokušaj opština Potkozarja da urade sve kako bi javnosti približili turističke potencijale Kozare. Ranije je bilo govora da se putnom komunikacijom preko Moštanice Kozarska Dubica približi Kozari i to je projekat o kojem ćemo razgovarati i ubuduće. Očekujemo podršku Vlade RS i resornih ministarstava kako bi se taj projekat implementirao“, kazao je Jauz.

U kulturno-zabavnom dijelu programa juče su na Mrakovici nastupile ojkačke grupe iz Potkozarja i mažoretkinje iz Gradiške/Bosanske Gradiške, a za sve one koji su na snijegu ogladnili organizatori su na otvorenom pripremili čorbu, roštilj, tople napitke i sendviče. Sve je, naravno, bilo besplatno.

Danas, drugog dana manifestacije biće organizovano i gastro-takmičenje ekipa iz gradova Potkozarja koje čine učenici ugostiteljskih škola, a koji će se takmičiti u pravljenju čorbe.

Organizatori su i za danas najavili bogat kulturno-zabavni program, te tombolu za posjetioce sa vrijednim nagradama.

Pobjedničke ekipe u kulinarstvu pored pehara i diploma biće i novčano nagrađene.

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka „Kozara“, kazao je da je ponuda ove zime na Kozari i više nego interesantna, jer je u prvim danima januara ova planina ugostila nekoliko hiljada turista koji su u velikom broju popunili smještajne kapacitete.

„Na Kozari je u posljednjih mjesec dana boravilo preko 5.000 turista kojima su uz smještajne kapacitete hotela ‘Monument’, motela ‘Bijele vode’, bungalova, na raspolaganju bile i dobro uređene ski-staze sa ski-liftovima i mogućnost da se zimskoj čaroliji prepuste i noću, jer je uz pomoć reflektora organizovano i noćno skijanje za sve ljubitelje bijelih sportova“, kazao je Romčević.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.