Potrebne dodatne popravke u školama pogođenim poplavama

Gomjenica-skolaŠkole u BiH, obnovljene nakon poplava 2014. godine, bore se sa kašnjenjem, curenjem vode i vlagom, što otvara pitanje kvaliteta radova.

U nekim od osam škola, koje su nakon katastrofalnih poplava u proleće 2014. godine obnovljene na području Prijedora na severo-zapadu BiH, potrebne su značajne popravke, i to odmah pošto su završeni radovi na renoviranju.

Škola u selu Tukovi, koja je istureno odeljenje osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Prijedora, jedna je od škola koje su obnovljene u sklopu hitne rekonstrukcije širom regiona, koja je usledila nakon poplava.

Međutim, čak i nakon potpune rekonstrukcije, prozori u učionicama i vrata toaleta ne mogu da se otvore niti zatvore, a voda i dalje curi niz novopostavljene cevi.

„Možete reći da cepidlačimo, ali ovo je potpuno nova školska zgrada i želimo da je koristimo koliko god je moguće“, kazao je za BIRN direktor škole „Dositej Obradović“ Stevica Džogazović.

„Očekujemo da građevinari reše ta pitanja što je pre moguće.“

Rekonstrukcija u Prijedoru u Republici Srpskoj košta 2,2 miliona evra i sprovodi se u okviru Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), odnosno Programa za oporavak od poplava UNDP-a. Projekat finansiraju Evropska unija i drugi donatori.

Neke od škola bile su oštećene u poplavama, dok su druge uključene u program, jer su već bile u lošem stanju.

Neke od tih osam škola obuhvaćenih programom obnove žale su se na probleme tokom izvođenja radova, neke na kašnjenja i probijanje rokova, a druge na loš kvalitet radova.

„Vlažni, buđavi“ zidovi učionica

Petrovo-DON4Milosava Pranić, direktorka osnovne škole „Branko Radičević“ iz sela Petrovo, kaže da ta škola, koja je tek obnovljna, ima ozbiljne probleme sa vlagom.

„Nakon rekonstrukcije, počela je vlaga, što se pre nikad nije događalo. Zidovi su postali vlažni, buđavi i zeleni. Sve vreme smo prozore držali otvorene, ali je u učionicama ipak užasan miris“, kaže ona.

Pranić je rekla za BIRN i da je bila pod pritiskom izvođača i nadzornika da potpiše dokumenta u kojima se navodi da su radovi završeni u skladu sa odgovarajućim standardima. Ona kaže da je to odbila dok se ne izvedu dodatne popravke.

Drugi krug građevinskih radova u školi počeo je ranije ovog meseca.

„Sada čekamo kišu da bismo videli da li će se ovo [problem sa vlagom]ponovo dogoditi. Ako se desi, ja ću se ponovo žaliti UNDP“, obećava Pranić i naglašava da su zvaničnici iz Programa za oporavak od poplava UNDP-a pomogli u organizaciji dodatnih popravki nakon prvobitnih radova na renoviranju.

UNDP je odgovoran za angažovanje i nadzor svih građevinskih firmi, koje rade na obnovi.

Na pitanje BIRN-a o tvrdnjama da su radovi u školama ispod standarda, rukovoditelj Programa za oporavak od poplava UNDP-a u BiH, Edis Arifagić, rekao je da su neki od problema zapravo posledica poplava, a ne radova na obnovi.

„Jedan broj zgrada rekonstruisanih kroz program bio je teško pogođen poplavama, nažalost, posledice će biti vidljive još neko vreme, sa čestim pojavama kondenzacije, a adekvatno korišćenje i održavanje je najvažnije“, rekao je on.

„I pored toga, mi stalno sa korisnicima na terenu proveravamo kvalitet izvedenih radova kako bismo dodatno poboljšali obnovljene objekte.“

Kašnjenje građevinskih radova

skela-na-Medicinskoj-i-Poljoprivrednoj-skoliDok se neke škole bore sa popravkama, druge imaju problema sa kašnjenjem i ponovnim probijanjem rokova.

Valentina Sovilj, direktorka srednje ekonomske škole u Prijedoru, rekla je za BIRN da je u potpunosti zadovoljna kvalitetom građevinskih radova, ali se žali na velika kašnjenja.

Rekonstrukcija je „počela 15. decembra 2014. i trebalo je da traje 45 dana, ali je završena tek 3. avgusta“, kazala je ona.

Slična je situacija sa zgradama poljoprivredne i medicinske škole, koje se nalaze u okviru istog kompleksa. Bilo je planirano da obe škole budu obnovljene do 1. februara 2015. godine, ali radovi još nisu završeni.

„Bilo je nekoliko izvođača [firmi]i svaki je optuživao one druge da kasne“, rekao je za BIRN Milenko Kosić, direktor medicinske škole.

„Pre letnjeg raspusta, došao je inženjer UNDP-a i najavio da će ugovor sa izvođačem [firma koja je trebalo da izvede deo radova]biti raskinut i da će biti izabran novi.“

U upravama svih škola koje su se žalile na probleme sa građevinskim radovima kažu za BIRN da žele da iskoriste činjenicu da radovi imaju garanciju od 24 meseca i da tokom tog perioda mogu da traže da se reše preostali problemi.

„Pitanje je da li imamo novu šansu da uradimo nešto u tako teškim vremenima“, rekao je Džogazović.

Istovremeno, u nevladinim organizacijama, koje rade na tom području, kažu za BIRN da su i oni uočili brojne nepravilnosti kada je reč o kvalitetu građevinskih radova sprovedenih u okviru procesa rekonstrukicije u Prijedoru.

Zoran Petoš radi za DON, mrežu lokalnih nevladinih organizacija, koje se bave nadzorom radova na rekonstrukciji nakon poplava uz podršku USAID, u različitim delovima BiH. On kaže da će se o njihovim nalazima raspravljati na okruglom stolu, koji će biti organizovan u narednih nekoliko dana.

Autor: BIRN – balkaninsight.com

Comments are closed.