Potresna ispovjest usvojene Prijedorčanke: „Samo hoću da znam ko su mi otac i majka“

Alisa Čanović (34) iz Trnopolja kod Prijedora već punih 16 godina, nada se da će upoznati biološku majku koja ju je ostavila odmah po rođenju.

Za „EuroBlic“ priča da joj je cijeli život dobio sasvim drugi smisao kada je sa 18 godina saznala da su ljudi za koje je mislila da su joj roditelji, Besima i Mustafa Čanović, zapravo njeni usvojitelji.

Nakon toga i sama je postala majka troje dece i ne može da pobjegne od potrebe da sazna svoje biološko porijeklo.

– Moj otac koji me usvojio, Mustafa umro je kada sam imala četiri godine, ja i majka Besima, ostale smo same, u ratu smo napustile Trnopolje i bile u Hrvatskoj. Nakon rata došle smo u Sanski Most, tu sam i saznala da sam usvojena. Najgoru vijest u životu saopštila mi je žena koju nisam dobro poznavala. U razgovoru na ulici rekla mi je da mi Besima nije majka – prisjeća se Čanovićeva.

Dodaje da nije htjela otkriti Besimi šta je čula, jer je bila teško bolesna, ali joj je nakon određenog vremena, ipak, otkrila tajnu.

– Jedan dan sjela je kraj mene i počela priču. Rekla je da je bila jedna mlada žena koju je momak ostavio nakon što je zatrudnila i da je ta žena moja prava majka i to je bilo sve što je rekla o mom porijeklu – kaže Alisa.

Dodaje da je nakon tog mučnog razgovora Besima ubrzo umrla i to kada je ona napunila 18 godina, nakon čega ostaje sama.

Kaže da je nakon srednje poljoprivredne škole željela da upiše fakultet, ali nije imala finansijske uslove.

Naredne godine udala se i sa mužem vratila u Trnopolje, na imanje usvojitelja, gdje i sada žive sa troje dece.

Za „EuroBlic“ kaže da godinama pokušava da otkrije svoje porijeklo te da je posredstvom očevog rođaka, otišla je u Dječiji dom „Bjelave“ u Sarajevo.

– Razgovarala sam sa tadašnjim direktorom, koji mi otkrio da me se majka odrekla i da o mome ocu nema podatke. Usvojena sam sa šest mjeseci života, u papirima koji su bili potrebni za usvajanja pisalo je da mi je majka I.Z. i da me je rodila u Prijepolju i da mi je dala ime Zlata Hajdarević – sa suzama u očima kaže Alisa.

Priča da je tužna, ali da je u razgovoru sa nadležnim iz Doma saznala da joj je biloška majka rođena 04.07.1965. u Sarajevu.

– Razumijem da je bila mlada kada me rodila i da je imala 17 godina. Vjerovatno je morala i kriti trudnoću zbog predrasuda okoline, ali ne razumijem zašto me nikada nije potražila. Voljela bih čuti njenu stranu priče, zašto me je ostavila i šta se desilo, možda moj otac i ne zna da ja postojim, možda negdje živi sam i rado bi me prihvatio – priča ona.

U sebi gaji nadu da ju je majka ipak negdje iz nekog prikrajka posmatrala kako bi se uvjerila da je živa i zdrava.

– Ja imam troje dece, Merjemu (10), Melisu (8) i Benjamina (4) i najsrećnija sam na svjetu kada ih gledam vesele i zdrave, ako ne mogu kupiti kilogram banana, kupim ih tri pa podijelim njima. Zato ne znam kako moja majka, ako ima još djece može bezbrižno živjeti, a da ne zna kako sam ja i da li mi nešto treba – pita se ona.

Djeca su i razlog što će do kraja života tragati za tim da sazna da li imaju negdje rodbine.

– Veliki sam borac, tražiću ih, da djeca znaju ko im je rodbina, jer život je čudo, u to sam se uvjerila. Nikada se ne zna gdje će ih životni put odvesti, da se, ne daj Bože, desi da se zaljube u nekoga ko im je rod – ističe i dodaje da je najtužnija za praznike, jer nema rodbine koju bi posjetila i koja bi njoj došla na veselja.

Oboljela od dijabetisa veoma mlada

Nakon prvog poroda, kada je imala 23 godine, Alisi je otkriven dijabetes.

– Doktori su mi rekli da je to posledica stresa i pitali me da li sam se nasekirala, ja sam se nasmijala i odgovorila da su mi potrebne tri knjige kako bi im opisala svoj život – kaže ona.

Od tada četiri puta dnevno prima inzulin. Svaki stres, dodatni je udarac za njeno zdravlje, zato u svojoj potrazi za biloškim roditeljima ima i dozu opreza.

– Voljela bih ih upoznati i reći djeci da imaju baku i dedu, ali paziću da me ne povrede, ako kažu da ne žele sa mnom da imaju kontakt – poručuje Alisa.

Alisa: Bojana Majstorović – Blic.rs

Comments are closed.