Povećan broj oboljelih od respiratornih infekcija

Foto: D. Stojnić

Zbog povećene frekvencije pacijenata s virusnim respiratornim infekcijama, na odjelima pulmologije, infektivne, te dječijem i internom odjelu do daljneg je zabranjena posjeta pacijentima u bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru.

Potvrdio je ovo doktor Mirko Sovilj, direktor bolnice, i dodao „da su posjetu zabranili kako bi zaštitili pacijente“.

– Svaka posjeta sa sobom donosi potencijalni virus koji se prenosi na pacijenta i time ugrožava njegovo zdravstveno stanje, nastavak liječenja, ali i oporavak – rekao je doktor Sovilj.

Trenutno ne postoji tačna evidencija oboljelih od virusnih respiratornih infekcija na području Prijedora jer se stanje mijenja iz sata u sat.

– Na dnevnom nivou o broju oboljelih obavještavamo Institut za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci – kazao je dr Sovilj i dodao da ima i težih slučajeva.

Inače, do 21. januara Domovi zdravlja u RS prijavili su 3.351 slučaj akutnih respiratornih infekcija dok je oboljenja sličnih gripi registrirano 1.500.

U bolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 48 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koja je zahtijevala hospitalizaciju, i to 37 slučajeva u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci, šest slučajeva u bolnici u Prijedoru, tri u Foči, jedan u Nevesinju i jedan u Trebinju – saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Autor: M.Z. – avaz.ba
Foto: D. Stojnić

Comments are closed.