Povratnicima uručeni ključevi za obnovljene kuće

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Safet Halilović boravio je danas u radnoj posjeti opštini Prijedor. On je tom prilikom zajedno sa načelnikom opštine Prijedor Markom Pavićem uručio ključeve za 15 korisnika kojima su obnovljeni u ratu porušeni stambeni objekti na područje naše opštine. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je za obnovu tih kuća izdvojilo 350.000 KM iz projekta „Zajednički projekti u 2008. godini – ZPO8“ posredstvom Fonda za povratak. „Ljudi su srećni što su konačno dobili krov nad glavom, a ovo je samo potvrda opredijeljenosti ove lokalne zajednice da omogući povratak svim zainteresovanim prijeratnim stanovnicima“, rekao je načelnik Pavić.
Halilović je potvrdio da je ovo ministarstvo u okviru projekata ZP 09 za rekonstrukciju kuća povratnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u opštini Prijedor izdvojilo 460.000 KM, a i ovaj posao, kao i prethodni, će tokom 2010.godine implementirati opština. “ Osim pomenutih sredstava Ministarstvo je izdvojilo i određena sredstva za infrastrukturu radi održivog projekta, a danas smo sa načelnikom opštine i udruženjima povratnika razgovarali i o prioritetima za ovu godinu“, istakao je Halilović, dodajući da ministarstvo svake godine izdvaja više sredstava, prvenstveno za održiv povratak. Prema njegovim riječima očekuje se da će se revidiranom strategijom provođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušati do 2014. godine riješiti sva pitanja u vezi sa problemom povratka, ostanka, kompenzacije, nadoknada štete, za šta će biti potrebna velika finansijska sredstva.
Halilović je pohvalio i opštinsku administraciju u Prijedoru za dosadašnju dobru saradnju, ističući da ih ovo kvalifikuje i za veći iznos sredstava za ovu godinu. On je dodao i da je na području opštine Prijedor je od ukupno porušenih preko 8000 stambenih jedinica, do sada obnoveljeno preko 4000. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić se zahvalio ministru Haliloviću na pomoći za obnovu 15 povratničkih kuća. „Radili smo više zajedničkih projekata i imamo dobru saradnju, ali mi u Prijedoru uvijek očekujemo malo više“, istakao je Pavić i naglasio da je opština već pripremila projekte za ovu godinu, među kojima su rekonstrukcija mosta na Žegeru, vodovod na potezu Zecovi-Čarakovo-Hambarine-Bišćani, kao i projekte obnove dva društvena doma i nekoliko putnih pravaca.
Na područje opštine Prijedor do sada se vratilo oko 25 000 Bošnjaka i Hrvata, a za rekonstrukciju devastiranih kuća prijavljeno je 1006 porodica, odnosno ukupno 3326 lica. Radove na obnovi kuća je od novembra prošle godine izvodilo preduzeće DOO „Progres gradnja“ iz Banjaluke a svi prisutni povratnici su istakli odličan odnos sa izvođačima radova. Evo i spiska povratnika koji su danas dobili ključeve obnovljenih kuća: Hadžalić Esad(Stari Grad), Siječić Zlata(Čarakovo), Kulašić Zulfija(Urije), Balić Fehim(Hrnići-Trnopolje), Selimović Esma(Urije), Fazlić Tifka(Kozarac), Fazlić Enisa(Rakovčani), Kahteran Asim(Zecovi), Velić Husein(Kevljani), Kenjar Husein(Kamičani), Demirović Mehmedalija, Alić Sevlija(Brđani-Kozarac), Grozdanić Zumra(Gornji Garevci), Softić Ekrem(Brđani-Kozarac), Huskić Šaha(Kevljani).

Comments are closed.