Požar u bivšoj fabrici Celpak-Nema opasnosti od sumpor dioksida

Požar koji je jutros izbio u napuštenom skladištu bivše fabrike „Celpak“ u Prijedoru, u kome je izgorio dio od stotinjak tona uskladištenog sumpora, nije uticao na povećanje koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, potvrdila je Bojana Grbić, opštinski ekološki inspektor. „Vatrogasci su blagovremeno intervenisali i veoma brzo ugasili požar i u momentu mog uviđaja nije bilo nikakve opasnosti“, rekla je novinarima Grbićeva, koja je odmah nakon dojave izašla na lice mjesta da bi utvrdila pravo stanje sa stanovništa ekologije i bezbjednosti po zdravlje ljudi. Ona je dodala da je uviđajem konstatovala da je požar saniran i da su vatrogasci preduzeli sve mjere kako bi spriječili mogućnost daljeg požara i nastanka sumpor-dioksida. „U daljem postupku biće preduzete odgovarajuće mjere radi uklanjanja sumpora, odnosno njegovo zbrinjavanja u skladu sa važećim propisima sa firmom koja se bavi skladištenjem opasnog otpada.
Protiv vlasnika će ići rješenje o prinudnom izvršenju budući da mu je već ranije bilo naloženo da uskladišteni sumpor ukloni na bezbjednu lokaciju“, rekla je Grbićeva. Ona je potvrdila da je riječ o elementarnom sumporu koji je bivša fabrika „Celpak“ koristila u procesu proizvodnje, a koji se nalazi u devastiranom, napuštenom objektu, u veoma lošem stanju, čiji je vlasnik Stojan Đervida. Šef opštinske Civilne zaštite Dušan Vranješ potvrdio je da je uvidom na licu mjesta konstatovano da se zapalio sumpor, zbog čega se u gradskom području pojavila manja količina sumpor-dioksida u vazduhu koji ne predstavlja opasnost za stanovništvo. „Emitovana količina sumpora je minimalna i ne predstavlja nikakvu opasnost za građane Prijedora.
Poređenja radi, kad je `Celpak` radio, koncentracija sumpora bila je u ekstremnim vrijednostima 700 mikrograma po kubnom metru. Ovo sad je minimalna doza i mjere koje se dalje preduzimaju garantuju da je potpuno obezbijeđena bezbjednost građana“, rekao je Vranješ. Požar u skladištu nekadašnje Fabrike „Celpak“ u Prijedoru izbio je u 7.30 časova, a u njegovom gašenju učestvovalo je 10 vatrogasaca sa dva vozila. Građani Prijedora jutros su bili uznemireni i iz minuta u minut se tražila informacija, pa je čak otkazan i maskenbal u organizaciji Dječijeg vrtića „Radost“ koji je trebalo da počne u 11.00 časova.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.