Pozdrav proljeću

Planinarsko društvo „Klekovača“ iz Prijedora već 15 godina tradicionalno organizuje planinarski marš pod nazivom „Pozdrav proljeću“ kome se odazvalo oko 1200 planinara. U jučerašnjem pohodu na Kozaru i usponu na Kozarački kamen učestvovali su članovi iz preko 15 planinarskih društava iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Predsjednik Planinarskog društva „Klekovača“ Dragan Romčević rekao je da je cilj ove tradicionalne manifestacije popularizacija planinarskog sporta i očuvanje prirode, te razvijanje ljubavi prema planini. „Mi smo, kao organizatori, zadovoljni kako je sve proteklo, bez obzira što nam vremenske prilike na početku marša nisu išle u prilog, jer je bilo kiše, ali ipak su se ljubitelji prirode masovno odazvali našem pozivu“, naglasio je Romčević.
On je dodao da se maršuta, za one koji vole pješačenje i planinarske uspone, kretala od Rajkovića preko Kozaračkog kamena, Bešića poljane i Glavuše, do cilja na Mrakovici, gdje je sve učesnike ovog planinarskog marša dočekao skuvan pasulj sa rebrima i kobasicom i riblja čorba. Na Mrakovici je za sve učesnike ovog pohoda priređen i kulturno-umjetnički program u izvođenju KUD-a „Kozara“ iz Prijedora. Duška Gavrilović iz Planinarskog društva „Zelengora“ iz Foče, jedan od osnivača Planinarskog saveza RS planinar je duže od 40 godina i najveći dio svog života je posvetila ovom sportu, svake godine dolazi na susret planinara na Kozari. „Kao stari planinar radujem se što vidim toliko mladosti na ovakvim susretima i radujem se što lokalna zajednica ima razumijevanja za ovakve akcije i što podržava Planinarsko društvo „Klekovača“ koje je jedno od starijih društava u Republici Srpskoj i uspješnijih društava Planinarskog saveza RS“, istakla je Gavrilovićeva koja je strastveni zaljubljenik prirode i planinarskog sporta i koja kaže da se nikada nije pokajala i sa gotovo 60 godina starosti još planinari.
Dugogodišnji planinar, 82-godišnji Prijedorčanin Vladimir Grublješić, koji je svake nedjelje na Kozari u planinarskim aktivnostima, nije propustio ni ovaj pohod na Kozaru, koji je podnio bez teškoća. On je izrazio je posebnu radost što je u ovom planinarskom maršu bilo dosta učenika i, uopšte, mladih. „Želim im dug život i da zavole prirodu i planinu, jer živjeti u prirodi je izuzetno blagotvorno“, rekao je Grublješić dodajući da je Kozara pitoma planina i da to treba koristiti. Na ovaj proljetni pohod na Kozaru dolaze učesnici svih uzrasta, od najnižeg školskog pa do onih u devetoj deceniji života, a tako je bilo i ovoga puta.

Comments are closed.