Pozitivna privredna kretanja-Podaci koji ohrabruju

Za razliku od nekih drugih lokalnih zajednica Republike Srpske i BiH, u privredi prijedorske opštine prisutni su pozitivni pomaci. Dok se na nivou RS broj nezaposlenih povećava, na području prijedorske opštine opada, zaustavljen je rast broja odjavljenih radnji, pokrivenost uvoza izvozom je zadovoljavajuća
– Prema podacima koje smo dobili od prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje, odnosno Biroa Prijedor, u prvom polugodištu ove godine broj nezaposlenih smanjen je za 692 i krajem juna na evidenciji se nalazilo 12.464 lica koja aktivno traže posao, što je za 4,7 procenata manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.
Istovremeno, prema podacima Poreske uprave, na području prijedorske opštine na penzijsko-invalidsko osiguranje bilo je prijavljeno oko14.700 lica – rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Boro Vojvodić.
Inače, u prvom polugodištu ove godine, posredstvom prijedorskog biroa, posao je dobilo 983 lica, što je za 36 više nego u prvom polugodištu prošle godine.
– Jedan od indikatora pozitivnog kretanja su i podaci o pokrivenosti uvoza izvozom. Ova godina je izuzetno dobro počela na tom planu, tako da su preduzeća sa područja prijedorske opštine, u prvom tromjesečju ove godine, imala izvoz u vrijednosti od 31 miliona i 587 hiljada maraka, dok je uvoz iznosio 21 milion
163 hiljade maraka, pokrivenost uvoza izvozom je bila 149,3 posto, ili, praktično, izvoz je za 49,3 posto bio veći od uvoza. U nastavku godine, taj procenat je nešto pao, ali je i dalje pokrivenost uvoza izvozom, na ovom području, daleko iznad prosjeka Republike Srpske – naglasio je Vojvodić.
-Takođe jedan od indikatora pozitivnog trenda su i podaci koji se odnose na broj registrovanih i odjavljenih privrednih subjekata. U periodu od 1.1. do 30. 6. ove godine, na području opštine Prijedor je registrovano 145 radnji, a odjavljeno je 121, dakle 24 radnje je više registrovano nego što je odjavljeno. Poznato je da je, u zadnje dvije godine, taj odnos bio drugačiji, kada je bilo više odjavljenih nego prijavljenih radnji. Ako se slična kretanja nastave i u drugom polugodištu, može se očekivati da će broj zaposlenih na području opštine i dalje rasti – zaključio je Vojvodić.
Tekst – Kozarski vjesnik
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.