Poziv isključenim potrošačima da se ponovo priključe

toplana

Procenat naplate usluga centralnog grijanja u Prijedoru smanjio se sa 102,85 odsto u 2014. godini na 90,33 odsto u 2015. godini, podaci su iz izvještaja o radu prijedorske „Toplane“ za 2015. godinu.

Najveća naplativost je u sektoru usluga i iznosi 120,18 odsto, zatim u privredi 100, 39 odsto, kod budžetskih korisnika 93,06 odsto, dok je najniža kod domaćinstava i iznosi 86,57 odsto.

Nizak nivo naplativosti usluga, isključeni korisnici, sporost u rješavanju izvršnih prijedloga utuženih korisnika među najvećim su problemima ovog javnog komunalnog preduzeća.

Direktor „Toplane“ Prijedor Ljiljane Despotović pozvala je potrošače koji su se isključili da se ponovo uključe u sistem centralnog grijanja, naročito one koji su to učinili zbog nezadovoljstva kvalitetom grijanja, budući da je investicijom u nove kotlove i prelazak sa mazuta na biomasu kvalitet grijanja znatno poboljšan.

„Isključeni korisnici remete balans grijanja u zgradama jer svojim isključenjem pothlađuju susjedne stanove i čine ekonomsku štetu preduzeću“, rekla je Despotovićeva.

Prema njenim riječima, od prihoda „Toplane“ zavisi da li će se moći smanjiti cijena usluge centralnog grijanja nakon što iduće godine u junu i u septembru budu isplaćena dva velika kredita čije su rate oko 200.000 KM, ali da uskoro potom stižu i prve rate za investicioni kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ od 13.670.000 KM.

„Možda će biti nešto prostora /za smanjenje cijene grijanja/. U razgovorima sa ljudima iz EBRD i raznim konsultantima koji su radili na ovom projektu vidjeli smo da je njima neshvatljivo isključenje vlasnika stanova u zgradama koje imaju centralno grijanje. Postoje zgrade bez centralnog grijanja i ko ne želi centralno grijanje može u tim zgradama da kupi stan“, kazala je Despotovićeva.

U Prijedoru je na mreži daljinskog grijanja 349.603,90 metara kvadratnih od čega je sa sistema daljinskog grijanja isključeno više od petine. Od ukupno 4.962 korisnika, isključeno je njih 1.199.

Prijedorska „Toplana“ u 2015. godini ostvarila je 6.052.235 KM prihoda, 7.534.793 KM rashoda i gubitak od 1.482.558 KM.

Prelazak sa preskupog mazuta na jeftiniju biomasu smanjilo je rashode „Toplane“ i pojeftinilo njeno poslovanje, ali to još uvijek ne znači da će potrošačima biti smanjena cijena grijanja budući na velike kredite uz pomoć kojih je godinama unazad nabavljan mazut da bi Prijedor imao centralno grijanje.

Autor: SRNA

Comments are closed.